Hlavní obsah

Osm Čechů z deseti chce zákaz jízdy kamiónů v pátek

– PRAHA
Novinky, znk

Osm z deseti Čechů (84 procent) je pro omezení kamiónové dopravy v pátek odpoledne v době dopravní špičky. Sedm z deseti obyvatel (73 procent) si přeje zákaz jízdy kamiónů po celou neděli. Vyplývá to z průzkumu STEM pro ministerstvo životního prostředí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V sobotu dopoledne by si omezení jízd kamiónů přálo 61 procent lidí, odpoledne a večer 59 procent. Podle STEM jsou pro zákaz všechny skupiny populace, nejvíce ale lidé, kteří bydlí u frekventovaných silnic. Podobně nejsou rozdíly v názorech ani podle politické orientace.

Podle STEM se o problémy kamiónové dopravy zajímá zhruba 60 procent lidí, přibližne polovina občanů má přehled o současných pravidlech, která pro kamióny na silnicích platí.

Stávající omezení jsou dostačující pro 57 procent respondentů. "Do

budoucna ale převažuje vůle kamiónovou přepravu spíše dále omezovat (47 procent pro omezení, 44 procent ponechat, 9 procent omezení uvolňovat," uvedl STEM. Politiky, kteří prosazují úplný zákaz kamiónové přepravy, považuje za populisty přesná polovina dotázaných.

Lidé chtějí větší bezpečnost

Dopravci, kteří se dalším omezením brání, často uvádějí, že zákaz jízd v pátek odpoledne by omezil zásobování obchodu a obchodních center. Tento argument uznává pouze 36 procent lidí. Podobné množství respondentů (39 procent) si myslí, že páteční zákaz by vedl k zániku řady českých dopravních firem a výraznému propouštení řidičů.

"Nejsilnějším argumentem, podle něhož by se politici měli o kamiónové dopravě rozhodovat, je posílení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (47 procent)," stojí v průzkumu, následuje ochrana proti hluku, ovzduší a obecně životního prostředí (26 procent).

Reklama

Související články

ČSSD podpoří zelené v omezování kamiónů

Stínový ministr dopravy za ČSSD Roman Onderka ve čtvrtek představil návrh na omezení jízd kamiónů, který je mírnější, než z dílny zelených. V prvním čtení...

Vláda posvětila omezení jízd kamiónů

Kabinet ve středu posvětil rozšíření zákazu jízd kamiónů celoročně o pátek od 15. do 18. hodiny a v neděli od půlnoci do 22. hodiny. Zákaz má platit na všech...

Výběr článků

Načítám