Hlavní obsah

Ošetřovné pro OSVČ se zvýší na 500 korun, rozhodla vláda

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ošetřovné pro OSVČ kvůli uzavřeným školám či sociálním službám se zvýší ze 424 na 500 Kč za den, a to zpětně od 1. dubna. Na pondělním jednání to schválila vláda a Novinkám to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Adam Vojtěch, Jana Maláčová a Robert Plaga

Článek

Ošetřovné, jak pro zaměstnance, tak pro OSVČ i lidi pracující na DPP a DPČ, je vypláceno od 12. března až do konce června. Tedy do doby, kdy bude zavřená většina škol a školek, pokud se po 25. květnu dobrovolně nerozhodnou otevřít.

Ošetřovné se zvýší na 80 procent, schválil Senát

Domácí

Pokud rodič dítě do školy ze zdravotních důvodů nepošle, nárok na ošetřovné mu zůstane. Pokud tak učiní bez těchto důvodů, nárok ztratí. Opět k tomu musí podepsat čestné prohlášení.

Pro zaměstnance je ošetřovné do konce března 60 procent ze základu platu a od 1. dubna do konce června pak o 80 procent ze základu platu.

OSVČ doteď mohli pobírat do konce března částku 424 korun denně a nyní to bude od 1. dubna 500 korun denně.

Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června. Dostat ji mohou rodiče dětí do 13 let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti.

Změnu o zvýšení příspěvku pro OSVČ, na rozdíl od změny pro zaměstnance, už nemusí posoudit parlament, jelikož se jedná o rozhodnutí v gesci ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám