Hlavní obsah

Opusťte stranické funkce, vyzývají pučisty v ČSSD další regiony

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracie na Královéhradecku podporuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Usnesli se na tom v pondělí v podvečer členové okresního výkonného výboru. Podobné usnesení přijali i sociální demokraté z Prahy a Zlínského kraje.

Foto: Právo

Hana Orgoníková

Článek

„Odmítáme návrhy předsednictva k jeho rezignaci a doporučujeme ústřednímu výkonnému výboru, aby zrušil veškerá usnesení předsednictva ze dne 27. října ve vztahu k předsedovi,“ řekla Právu předsedkyně okresní organizace Hana Orgoníková a dodala.

„Okresní výkonný výbor současně žádá přítele Škromacha, Chovance, Tejce, Haška, aby následovali příkladu přítele Zimoly a vzdali se stranických funkcí ve vedení ČSSD,“ upřesnila Orgoníková, která nepředpokládá svolání krajského výkonného výboru.

„Očekávám, že do čtvrtka tohoto týdne se sejdou všechny okresy a přijmou k této otázce stanovisko. Teprve na základě toho bych svolala či nesvolala krajský výbor. Ale domnívám se, že tato usnesení budou jednoznačná a budou na podporu Bohuslava Sobotky,“ dodala Orgoníková.

Vaše postupy ohrožují autonomii ČSSD

Také okresní výkonný výbor ČSSD trutnovského okresu důrazně odmítl pokus o odstavení Sobotky z vyjednávacího týmu o budoucí vládě v rozporu s usnesením ÚVV a vůlí voličů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bohuslav Sobotka se zúčastnil krajské volební konference ČSSD v Havířově.

„Současně vyzýváme k rezignaci všechny členy předsednictva ČSSD, kteří se na tomto puči podíleli. Okresní výbor vyzývá Michala Haška k rezignaci na všechny funkce nabyté prostřednictvím kandidatury za sociální demokracii a k odchodu z ČSSD,“ dodal předseda okresní organizace Marek Šváb s tím, že odmítají jeho metody a postupy ohrožující autonomii ČSSD a popírající principy parlamentní demokracie.

Nabídněte funkce, vybízí Praha

V podobném duchu podpořilo Sobotku i předsednictvo krajského výkonného výboru (KVV) pražské ČSSD.

Provinilci, kteří se sešli po volbách s prezidentem Milošem Zemanem a následně o schůzce lhali podle pražské organizace, musí odstoupit.

„Krajský výkonný výbor přijal dvě zásadní rozhodnutí. Prvním usnesením je podpora Bohuslavu Sobotkovi a jeho práci na sestavení vlády pod jeho vedením. Druhá je výzva panu Michalu Haškovi, Zdeňkovi Škromachovi a Jeronýmu Tejcovi, aby dali k dispozici své funkce. Toto usnesení bylo hlasováno jednomyslně všemi členy pražské ČSSD,“ sdělil Právu obsah podvečerního stominutového jednání v Lidovém domě Karel Březina.

Místopředseda pražských sociálních demokratů označil jednání takzvaných pučistů, jak se účastníkům tajné schůzky začalo mezi jejich kolegy ve straně říkat, za politický diletantismus a vážnou politickou chybu. „Schůzka byla řekněme si na rovinu velmi nestandardní a její následné zapírání bylo opravdu trapné. Tito politikové lhali nejen sociální demokracii, ale i veřejnosti a já toto jednání odsuzuji,“ řekl Právu Březina.

Sobotku podpořila i ČSSD na Zlínsku

Bohuslava Sobotku coby šéfa strany, šéfa vyjednávacího týmu a kandidáta na premiéra podpořil i Krajský výkonný výbor ČSSD ve Zlínském kraji. Řekl to předseda krajského výboru Dalibor Sedláček.

Zlínská ČSSD nesouhlasí s jednáním stranických kolegů, kteří se v den vyhlášení výsledků parlamentních voleb sešli s prezidentem Milošem Zemanem. Účastníci schůzky by měli podle zlínské organizace strany z celé záležitosti vyvodit osobní odpovědnost.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Pro usnesení, který výbor schválil večer, hlasovalo 11 ze 13 členů, dva se zdrželi hlasování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám