Hlavní obsah

Jihomoravská ČSSD vyzvala některé členy k rezignaci. Kdo to má být, neřekla

Právo, Petr Kozelka, Miroslav Homola
Aktualizováno

Krajský výkonný výbor jihomoravské ČSSD doporučil některým svým členům, aby zvážili podíl odpovědnosti za povolební situaci a v závislosti na něm odstoupili ze stranických funkcí. O které členy jde, politici ale neřekli. Ze 42 členů krajského stranického orgánu bylo 22 pro tento návrh. Jedenáct bylo proti a čtyři se zdrželi. Region současně podpořil Sobotku jako předsedu strany a budoucího premiéra.

Michal Hašek po jednání jihomoravské ČSSDVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Vyzvali jsme členy vedení, aby individuálně vyvodili odpovědnost za oslabení pozice ČSSD po volbách,” uvedl po jednání předseda Krajského výkonného výboru ČSSD Václav Božek.

To je výsledek téměř čtyřhodinového a místy zřejmě i bouřlivého jednání KVV ČSSD jihomoravského kraje. A i když se pravděpodobně takový výsledek nelíbil všem účastníkům, pro veřejnost vyslala organizace vzkaz, že jednota ČSSD jako celku je pro ni zjevně přednější než rozkol kvůli několika jednotlivcům.

„Ono není důležité, jestli odstoupí, nebo neodstoupí, důležitá je jejich sebereflexe. Pokud jsou to politici schopní přijímat kritiku, zváží pozitivně výzvu, aby se vzdali nejvyšších stranických funkcí právě proto, aby se mohli do politiky vrátit, protože by jich byla škoda,“ komentoval rozhřešení Božek, který byl vždy označován za výrazného představitele Sobotkova křídla.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jeroným Tejc při odchodu z jednání jihomoravské ČSSD

Podle informací Práva bylo jednání, které se odbývalo za zavřenými dveřmi, velmi bouřlivé. S největší kritikou vystoupil místopředseda krajské organizace Ivan Ohlídal, který Haška tvrdě kritizoval už v minulých dnech. „Ať budeš s čímkoli vystupovat ve Sněmovně, tak budeš nedůvěryhodný a nedůvěryhodná bude i naše strana. A to mně vadí nejvíc!“ bouřil Ohlídal.

Podle informací Práva padl na jednání ostrý návrh usnesení, ve kterém se odsuzovali Škromach a Hašek za to, že kolaborovali s SPOZ a zejména s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Jiřím Rusnokem. Ten ale nebyl přijat.

Zazněly ale i hlasy, které vyzývaly k umírněnosti. „Naše neuvážené postoje a odsudky mohou poškodit především celou stranu. Víte, jak na tom jsme, mnozí novináři nás nemají rádi, stejně jako určitá část společnosti, a pokud nebudeme vystupovat jednotně a především za zájmy strany, tak si uškodíme,“ uvedla jedna z účastnic, která navrhla, aby odpovědnost kritizovaných byla dána k posouzením členů ústředního výkonného výboru a sjezdu strany.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek po jednání

Hašek ve svém asi patnáctiminutovém projevu označil některé postupy za mediální lynč a veřejnou popravu. Po něm vystoupili i Tejc se Škromachem, své kroky dlouze obhajoval i Onderka.

„Je to praní špinavého prádla,“ utrousil další ze členů krajského výboru, který na chvíli opustil jednání.

Jeroným Tejc po jednání jihomoravské ČSSDVideo: Miroslav Homola, Právo

Neviditelní mě vyzývají k rezignaci, divil se Hašek

Před budovou, kde probíhalo jednání krajského výboru, se shromáždilo několik desítek lidí. Tentokrát převažovali příznivci Michala Haška, kteří ho přijeli podpořit vyzbrojeni transparenty. Krajské špičky se na jednání trousily jednotlivě, vše se odbylo bez přátelských gest nebo hraných úsměvů. Na všech aktérech byla jasně vidět nervozita.

Z hlavních postav jako první dorazil Hašek, který se pozastavil nad tím, že ho k rezignaci vyzývají i lidé, kteří byli za dosavadního působení v politice neviditelní.

„Za schůzku jsem se omluvil, výzvy k rezignaci registruji, ale já své rozhodnutí oznámím teprve v neděli,“ konstatoval Hašek s tím, že si každopádně do budoucna ponechá jen jednu z funkcí, tedy že si vybere mezi poslancem a hejtmanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc vystoupili před novináři po jednání grémia ČSSD.

Škromach: Nejsem rozvraceč

Na jednání dorazil i senátor Zdeněk Škromach. „Pokud jsem udělal nějakou chybu, tak s tím nemám problém, abych se přiznal. Ale rozhodně se necítím jako pučista nebo rozvraceč,“ řekl.

Na dotaz, co říká posilování Sobotky v čele strany, odvětil, že pro žádnou stranu není špatné, když má v čele silného představitele.

Nešlo o puč, zopakoval Tejc

Haškův spojenec Jeroným Tejc zopakoval, že schůzka levicových poslanců s levicovým prezidentem nemůže být považována za puč. „Chybou bylo, že jsme o té schůzce hned neinformovali, ale jinak na tom nebylo nic špatného. Musíme zhodnotit náš volební výsledek, vyzvat předsedu k rezignaci není žádný puč,“ prohlásil Tejc.

Jeroným Tejc před jednáním jihomoravské ČSSDVideo: Petr Kozelka, Novinky

Jako poslední dorazil na jednání brněnský primátor Roman Onderka, který jako první vyzval Sobotku k rezignaci.

Někteří z lidí, kteří čekali na politiky, se přiznalo, že nepodporují ani jednoho ze znesvářených. „Přišel jsem proto, abych jim připomněl, že by měli víc mluvit s námi, obyčejnými členy strany,“ svěřil se jeden z přihlížejících.

Haškovci se sešli již před jednáním

Haškovi příznivci začali ladit noty už ve 14 hodin, kdy se sešli na schůzce u brněnského primátora Onderky. Tejc na cestě do primátorského salonku prohlásil, že se jedná o běžnou pracovní schůzku. „Určitě to není žádné spiknutí,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám