Hlavní obsah

Opozice ve Sněmovně jednání o zvýšení penzí odpřestávkovala

Novinky, jas, val
Praha
Aktualizováno

Pravicová opozice se ve středu ve Sněmovně rozhodla sabotovat projednávání normy, na jejímž základě by se měly zvyšovat důchody. Nejprve se ODS a TOP 09 pokusily projednávání odročit z důvodu nepřítomnosti ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), když byly přehlasovány, rozhodly se jednání bojkotovat přestávkami na jednání klubů, ačkoliv ministryně mezitím dorazila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Michaela Marksová

Článek

Dopolední požadavek na odročení matérie kvůli absenci ministryně, který vznesl poslanec TOP 09 František Laudát, vládní koalice odmítla. ODS si následně vzala dvouhodinovou pauzu.

„My jsme zdvořile požádali, abychom přerušili projednávání, dokud tu nebude paní ministryně. Vy jste proti, my se musíme poradit o dalším postupu, protože je to velmi nezvyklé, takže žádáme o přestávku na jednání našeho klubu v délce dvou hodin,” oznámil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura kolegům a odsunul pokračování jednání na půl jedné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Považuji za velmi neuctivé, když ministryně práce a sociálních věcí k zákonu, který by pro ni měl být naprosto zásadním, projevuje neúctu ke Sněmovně, že se na takovýto zákon nedostaví, neomluví se předem. Považuji to za neuctivé vůči Poslanecké sněmovně,” okomentoval nepřítomnost ministryně Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

Když se po dvou hodinách místopředseda komory Vojtěch Filip (KSČM) rozhodl pokračovat v projednávání normy, požádal o slovo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Valorizace penzí
Novela od příštího roku opět zavádí automatické zvyšování penzí vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci. Nyní jde o třetinu růstu spotřebitelských cen. Pro příští rok se navíc předpokládá mimořádný růst penzí o 1,8 procenta.
zdroj: ČTK

„Osobně jsem velmi šťasten, že konečně vidím na schůzi paní ministryni práce a sociálních věcí,” ocenil Kalousek přítomnost Marksové. „Skutečnost, že nebyla přítomna na bodu, který pokládáme za stěžejní, nás vykolejila do té míry, že si dovoluji požádat o 30minutovou přestávku na klub TOP 09,” ukončil Kalousek dopolední část jednání, na níž navázala polední pauza na oběd.

Vzhledem k tomu, že na odpoledne již má Sněmovna jiné pevně zařazené body,  jednání o důchodech se odkládá.

Mám i povinnosti člena vlády, připomněla Marksová

Marksová kritiku opozice odmítla a uvedla, že se právě vrátila z mezinárodní konference v Ženevě. „Jako ministryně mám určité povinnosti, nejsem členka Poslanecké sněmovny a myslím si, že je to opravdu problematicky slučitelné,“ uvedla.

„Zúčastnila jsem se mezinárodní konference organizace práce v Ženevě, kde jsem byla den a půl. Proto jsem tady nebyla. Kdybych tam nebyla, tak by si zase někdo stěžoval, že tam ministryně práce ani nejela,“ dodala.

„Přesně jsem věděla, že v 11.30 už tady budu. Měla jsem požádáno o pevně zařazené body ve chvíli, kdy se vrátím. Nevím, co se tady stalo. To, že to ministři dělají, je naprosto běžné. Celé je to jenom součást obstrukce, ať se někdo podívá na moji docházku,” uzavřela Marksová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám