Hlavní obsah

Opozice uspěla, kauzu Morava prošetří sněmovní komise

– PRAHA • Aktualizováno

Poslanci odsouhlasili vznik vyšetřovací komisi ke kauze Morava a únikům informací z tajných služeb. Komise vznikla na návrh opoziční ČSSD, nakonec ji však podpořili i někteří koaliční poslanci včetně premiéra. Vládní koalice se už v pondělí dohodla na vytvoření vlastní komise, ČSSD to ale nestačilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík ve Sněmovně

Článek

Komise by měla podle zadání Sněmovny vyšetřovat zásahy do soukromého a rodinného života některých lidí, které měly za cíl vyvíjet nátlak na poslance. Zabývat by se měla i případy neoprávněného nakládání s utajovanými informacemi, jimiž disponují tajné služby.

Výsledky své práce by komise měla předložit v polovině příštího roku. Ve dvanáctičlenné komisi komisi budou mít po čtyřech zástupcích ODS a ČSSD. Komunisté budou mít dva členy, KDU-ČSL a zelení po jednom.

Vládní koalice se v pondělí dohodla na vytvoření vlastní pracovní skupiny, která by se kauzou zabývala. Opozice ale dnes za pomoci stranických rebelů z vládní koalice prosadila jednání o vzniku sněmovní komise. Pro její zřízení nakonec zvedl ruku i premiér Mirek Topolánek. Zřízení vyšetřovací komise považuje prý za účelový krok před volbami.

"Nicméně já její zřízení vítám, protože takto obecně stanovená komise umožní vyšetřit vydírání a vyhrožování poslanci (Evženu) Snítilému, poslanci (Petru) Wolfovi, poslanci (Miloši) Melčákovi, poslanci (Michalu) Pohankovi," řekl premiér. "Musím říct, že to, že se bude šetřit činnost Vlastimila Tlustého, poslance Moravy, útoky proti mně, protože celý ten příběh byl zaměřen na mou likvidaci, vítám a fakticky s ní souhlasím," dodal.

Koaliční komisi přitom bojkotují lidovci, kteří v ní nebudou zasedat. Tato komise by zase měla objasnit aféru kolem poslance ODS Vlastimila Tlustého a bývalého poslance ODS Jana Moravy. Podle Jaroslava Poláčka z tiskového oddělení KDU-ČSL nechtějí její poslanci "zasahovat do vnitřních záležitostí jiných stran."

Vznik koaliční komise navrhla Strana zelených. Podle jejích představ měla mít komise devět členů, po třech z každé koaliční strany. Komise měla objasnit jednání aktérů kauzy Jana Moravy a Vlastimila Tlustého. ODS i zelení do skupiny už své členy vybrali.

Morava měl podle televizní reportáže shromažďovat kompromitující materiály na své kolegy. K aktérům kauzy patřil i Tlustý, který nechal vyrobit své intimní fotografie jako "návnadu". Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně SZ Olgy Zubové. Snímky chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky. Morava se už vzdal mandátu, Tlustý to odmítá. Vedení ODS vyzvalo oba, aby odešli ze strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám