Hlavní obsah

Vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě, oznámila opozice

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN vyvolají ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Oznámili to po úterní opoziční schůzce. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka řekl, že poslanci této strany pro nedůvěru hlasovat nebudou.

Vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě, oznámila opoziceVideo: Novinky

 
Článek

„Na dnešním setkání politických stran jsme se domluvili na tom, že vzhledem k vážnosti situace kolem střetu zájmů Andreje Babiše vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ oznámil šéf ODS Petr Fiala.

O svolání schůze chce opozice požádat v pátek. „Máme potřebné podpisy, předložíme je předsedovi Poslanecké sněmovny v pátek, aby mohl příští týden svolat takovouto schůzi, na které budeme hlasovat o vyslovení nedůvěře vládě. Chceme konfrontovat přímo premiéra Andreje Babiše,“ dodal Fiala.

„Andrej Babiš nemůže být premiérem České republiky. Jeho premiérství poškozuje zájmy České republiky,“ přidal se šéf topky Jiří Pospíšil.

Ani jeden z poslanců ČSSD nedal najevo, že by měl hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě
šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka

„Je důležité si uvědomit, že každý jednotlivý poslanec bude rozhodovat o tom, jestli bude mít Česká republika v čele člověka, který nám dělá ostudu,“ prohlásil šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

„Přemýšlíme o tom, co všechno se ještě musí stát, aby Andrej Babiš pochopil, že takhle to dál nejde,“ komentoval šéf lidovců Marek Výborný.

Opozice chce o nedůvěře hlasovat kvůli návrhům auditních zpráv EU, které mluví o střetu zájmů premiéra Andrej Babiše při čerpání dotací pro koncern Agrofert. Česku hrozí, že bude muset vracet až 450 milionů korun.

Ústava v článku 72 stanoví, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě projedná Sněmovna v případě, že ho podá nejméně padesát poslanců. K vyslovení nedůvěry je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

I když se ke zmiňovaným stranám připojí SPD, jak už Novinkám řekl Tomio Okamura, dostatečný počet hlasů k vyslovení nedůvěry opozice nemá. Vláda ANO a ČSSD se opírá o podporu komunistů.

Záznam: TK poslaneckých klubů před jednáním sněmovnyVideo: Novinky

Oslovit ČSSD

Opoziční poslanci proto apelují hlavně na ČSSD. „Babiš je zátěží pro Českou republiku. Chceme oslovit ČSSD, aby se k nám připojila,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Ta situace není zcela jasná, budeme čekat na vyjádření sociální demokracie,” doplnil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka ale tvrdí, že poslanci soc. dem. pro nedůvěru hlasovat nebudou. „Ani jeden z poslanců ČSSD nedal najevo, že by měl hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. Nemyslím si, že se to za pár dní změní. 15 hlasů můžeme garantovat,” uvedl Chvojka.

Sociální demokracie bude vládní angažmá řešit v pátek na jednání předsednictva. „Budou tam zástupci regionů, krajů, okresů, je možné že někteří z těchto zástupců možná budou proti tomu, abychom setrvali ve vládě. Myslím ale, že převáží názor ve vládě zůstat,” dodal Chvojka.

Komunisté jasné stanovisko neřekli. Uvedli, že je čeká jednání výkonného výboru, který dává doporučující stanovisko, jak pokračovat.

Anketa

Podaří se podle vás opozici prosadit ve Sněmovně vyslovení nedůvěry vládě?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám