Hlavní obsah

Opozice podala kvůli EET ústavní stížnost

Praha
Aktualizováno

Opoziční strany ODS a TOP 09 podaly v úterý k Ústavnímu soudu stížnost proti sněmovní schůzi, na níž vláda prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb. Vládní koalice podle nich nepostupovala v úplném souladu s jednacím řádem, když předčasně ukončila rozpravu. Jako stěžovatel v osmistránkovém dokumentu, jehož znění má k dispozici Mladá fronta Dnes (MfD), vystupuje bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Podle dokumentu si stěžuje na tři sněmovní usnesení. Předně na to, že koalice na mimořádné schůzi 10. února předčasně ukončila rozpravu o zákoně, přestože byla do diskuse přihlášena ještě skupina poslanců. Rozporuje schválení evidence tržeb a napadá postup předsedajícího tehdejší schůze Jana Hamáčka (ČSSD).

„Státní moc lze uplatnit jen v případech, v mezích a způsoby, jež stanoví zákon. Jak sami zástupci vládní koalice potvrdili, vědomě se při schvalování zákona o EET rozhodli tento princip porušit a práva jednotlivých poslanců omezit. Tento krok nelze do budoucna tolerovat,“ uvedl ke stížnosti Blažek.

Další ze stěžovatelů, poslanec Marek Benda (ODS), připomněl, že podle Listiny základních práv a svobod má poslanec právo vykonávat svůj mandát při správě věcí veřejných. „Postupem předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka nám bylo toto právo odejmuto,“ dodal.

Opozice u Ústavního soudu nemůže dosáhnout zrušení elektronické evidence tržeb. Chce ale, aby soud zrušil usnesení, kterými byl zákon přijat.

Stížnost bude jako soudce zpravodaj řešit Ludvík David. Rozhodne o ní plénum.

Babiš by měl k výslechu

Podle MfD opozice požaduje výslech ministra financí Andreje Babiše (ANO), předsedy Sněmovny Hamáčka, předsedů poslaneckých klubů trojice koaličních stran nebo místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO), která po schválení zákona připustila, že jednací řád mohl být porušen. Podle Blažkovy stížnosti mělo jít o "organizované spolčení za účelem porušení práv" opozice, píše citovaný list.

Vládní představitelé zdůvodňovali ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách v závěrečném kole schvalování tím, že všichni poslanci měli dost času na své vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích k předloze opakovali.

Stížnost by mohla uspět

Podle odborníka na ústavní právo Vladimíra Balaše by opozice mohla být se stížností úspěšná. Ústavní soud nemůže elektronickou evidenci tržeb zrušit, pokud by však Blažkovu stížnost uznal, ve výsledku by to zrušením skončilo, míní Balaš. "Bylo-li by zrušeno usnesení o ukončení projednávání zákona, nebylo by totiž možno zákon považovat za projednaný, a tím ani za schválený a celá procedura by se musela vrátit," řekl Balaš MfD.

Zákon už schválil Senát a na konci března ho podepsal prezident Miloš Zeman. Na první firmy by měla povinnost elektronické evidence tržeb dopadnout od letošního prosince. Podnikatel bude muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Foto: Profimedia.cz

Vláda si od nového opatření slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků.

Reklama

Související články

Elektronická evidence tržeb prošla Senátem

Senátoři ve středu podle očekávání schválili zavedení elektronické evidence tržeb (EET), od níž si vláda slibuje omezení daňových úniků. Návrh prosazovaný...

Výběr článků

Načítám