Hlavní obsah

Zeman podepsal vznik elektronické evidence tržeb

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) i změny souvisejících zákonů. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zatímco vládní strany očekávají od EET, které prosazoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), až o 18 miliard korun více na daňových výnosech, pravicová opozice návrh kritizuje a označuje ho za šikanu živnostníků a drobných podnikatelů.

Poté, co norma vyjde ve Sbírce zákonů, poběží sedmiměsíční lhůta, během níž bude systém vytvořen a testován. Měsíc před účinností zákona bude spuštěn pilotní provoz, ve kterém si fungování systému budou moci vyzkoušet podnikatelé.

Nejprve se má EET vedle hotelů a restaurací týkat i stánků s občerstvením nebo zmrzlinou, které spadají do stravovacích služeb. Po třech měsících se přidá velkoobchod a maloobchod a ve třetí fázi, která bude spuštěna po 15 měsících, budou evidovány tržby v ostatních činnostech.

„Nakonec, ve čtvrté fázi, 18 měsíců po spuštění, budou mít povinnost evidovat své tržby vybraná řemesla a výrobní činnosti,” dodalo ministerstvo.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Vedle norem o EET podepsal prezident i zákon o volbách. Změnu hranic senátních obvodů podle návrhu horní komory schválila Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám