Hlavní obsah

Opozice: Babiš podléhá bludům. Za schodek rozpočtu může neschopná vláda, ne EU

Novinky, Renáta Bohuslavová

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle opozice definitivně podlehl bludům a má pocit, že se proti němu spikl celý svět, ne jen Miroslav Kalousek. Opoziční politici tak reagují na Babišova slova o tom, že za 50miliardový schodek státního rozpočtu může Evropská komise, což prohlásil premiér v úterý ve Sněmovně.

Foto: Novinky

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Andrej Babiš nestačí překvapovat svou vynalézavostí, na koho všeho svalit vinu za vlastní neschopnost. Za to, že vláda neumí rozumně hospodařit, prý může Evropská komise. Mám obavu, že premiér definitivně podlehl bludům o tom, že se proti němu spikl celý svět,” reagoval na premiérova slova šéf ODS Petr Fiala.

Andrej Babiš totiž v úterý během svého projevu, v němž odmítal závěry auditu Evropské komise, podle něhož je ve střetu zájmů a má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert, řekl, že za schodek 50 miliard, který Česko květnu 2019 má, může Evropská komise.

„Proč má paní Schillerová deficit 50 miliard? Proto, že Evropská komise nám od dubna zadržela 17,6 miliardy korun. Je otázka, jestli to nedělají naschvál, ale určitě tam asi bylo něco špatně,” řekl v úterý ve Sněmovně Babiš.

Andrej Babiš: Evropská komise nám zadržuje peníze, proto má Schillerová schodekVideo: ČTK

Za deficit podle Fialova stranického kolegy Jana Skopečka rozhodně nemůže Evropská komise, ale výhradně neschopnost vlády.

Lídr Starostů Vít Rakušan vnímá premiérova slova pouze jako snahu očernit Evropskou komisi a Evropskou unii obecně. „Rozpočet navrhuje česká vláda a schvaluje ho český parlament. Evropská komise nemůže za to, že vláda navrhuje deficitní a špatné rozpočty. Snaha je teď Evropskou unii zcela očernit a tvrdit, že může za všechno. Miroslav Kalousek, který jinak za všechno může, musí být smutný,” uvedl Rakušan.

Kalousek: Může za to rozmařilá politika vlády

„Měl bych mít radost, že neřekl, že za to může Kalousek, ale nemám. Může za to naprosto rozmařilá a plýtvavá politika vlády v oblasti provozních výdajů,” reagoval právě předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

To, že Evropská komise proplácí peníze až zpětně, je podle Kalouska běžné a vláda s tím musí při plánování rozpočtu počítat. „Koneckonců kdyby to opravdu bylo způsobeno Evropskou unií, tak se to za dva až tři měsíce srovná, ale uvidíte, že deficit poroste dál,” dodal Kalousek.

Za absurdní považují svalování viny na Evropskou komisi i lidovci a Piráti. „Obviňovat kdekoho z účelovek a kampaní je výrazem slabosti,” reagoval předseda lidovců Marek Výborný. „Obviňovat Evropskou komisi ze schodku českého rozpočtu je úplně absurdní. Z tiskové zprávy Ministerstva financí z 3. června jasně plyne, že bez vlivu Evropské unie by byl schodek rozpočtu o 600 milionů vyšší,” doplnil lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám