Hlavní obsah

Nejhorší květnový výsledek za sedm let. Schodek rozpočtu překonal 50 miliard

Novinky, bož
Aktualizováno

Státní rozpočet byl po prvních pěti měsících letošního roku ve schodku 50,9 miliardy korun, zatímco loni na konci května vykázal schodek 23,1 miliardy. Za poslední měsíc pak deficit stoupl o 21,2 miliardy korun. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí. Jde o nejhorší květnový výsledek od roku 2012.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden až květen

Článek

Na konci dubna vykazoval státní rozpočet deficit 29,7 miliardy korun. Za měsíc tedy došlo k prohloubení schodku o 21,2 miliardy korun.

Výdaje na sociální dávky dosáhly za prvních pět měsíců letošního roku 250,5 miliardy korun, což je meziročně o 19,3 miliardy více. To představuje nárůst o 8,3 procenta. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 16,7 miliardy korun, tedy o 9,3 procenta.

Za nárůstem výdajů na důchody letos stojí mimo jiné i zvýšení základní výměry důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy a zvýšení procentní výměry důchodů o 1000 korun u příjemců starších 85 let.

Inkaso DPH ve výši 113,2 miliardy korun bylo meziročně o 3,7 procenta vyšší.

„Tuzemská ekonomika roste pomaleji, než s čím počítal původní návrh státního rozpočtu pro tento rok, a to si vybírá svou daň v podobě nižších příjmů,” uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

„Na druhou stranu květen je pravidelně nejhorším měsícem pro výběr daní vzhledem k načasování výběru některých položek v čele s daní z příjmu právnických osob,” dodal.

„Očekáváme, že státní rozpočet v následujících měsících svůj deficit zmírní, ale do přebytku se už nedostane. Pro letošek počítáme po třech letech se schodkem ve výši 30 miliard,” uzavřel Táborský.

Reklama

Výběr článků

Načítám