Hlavní obsah

Opatření musíme upravit, řekl Hamáček k rozhodnutí Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda musí podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) upravit opatření o omezení maloobchodu tak, aby byla v souladu s pondělním rozhodnutím Ústavního soudu (ÚS). Kabinet podle soudu dostatečně nevysvětlil, proč přikročil k zákazu u některých provozoven a proč jiné mají ze zákazu výjimku.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Prodejny se ale kvůli rozhodnutí soudu zrušit omezení neotevřou. ÚS totiž zrušil ustanovení z 28. ledna, které ale platilo pouze do 14. února.

Obchody se neotevírají, vláda by ale měla omezení prodeje přepracovat, míní právník

Domácí

Posléze vláda na základě dalšího nouzového stavu vyhlásila sice tatáž opatření, ovšem jde už technicky o jinou normu. ÚS ovšem uvedl, že vláda by se rozhodnutím měla při vyhlašování dalších omezení řídit.

„Budeme muset opatření upravit v souladu s judikátem,” sdělil v reakci na rozhodnutí soudu ČTK vicepremiér Hamáček. O úpravách by tak mohla vláda jednat ještě v pondělí, kdy pravidelně zasedá.

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Ekonomika

Další místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) pak zase Blesku řekl, že kabinet nyní zjišťuje faktické dopady nálezu. Náznaky, že ústavní soudci rozhodnou tímto způsobem, už ale existují déle než týden.

Aktuálně je již od 27. prosince uzavřená většina obchodů, prodávat se smějí pouze základní životní potřeby. Na podzim ale ještě mohly hypermarkety nabízet plný sortiment, tedy i ten, který prodávaly tehdy uzavřené malé obchody.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

Aby kabinet zabránil diskriminaci malých obchodů, které musely zůstat uzavřené, nesmějí nyní ani hypermarkety nabízet zboží ze specializovaných malých obchodů.

Anketa

Připadají vám odůvodnění vlády, proč musí být některé obchody zavřené a jiné ne, dostatečná?
Ano
13,8 %
Ne
84,4 %
Jak kdy
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7688 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám