Hlavní obsah

Opatření dodržujeme, přesto patříme k nejhorším

Novinky, jas

Češi restrikce proti šíření koronaviru dodržují. Z průzkumu agentury STEM plyne, že základní pravidlo 3R, tedy ruce, roušky, rozestupy, dodržuje podobně jako loni na podzim kolem 90 procent české veřejnosti. Zodpovědně se Češi chovají i v mezinárodním srovnání.

Foto: Novinky

Článek

Průzkum zjišťoval mimo jiné dodržování opatření jako nošení roušek v místech s vyšší koncentrací lidí, časté mytí rukou, omezování návštěv obchodů či práce z domova.

Ve srovnání s podzimem se chování lidí zásadněji nezměnilo a v mezinárodním srovnání se Češi v mnoha ohledech jeví „jako vysoce ukáznění“.

Vláda ztratila důvěru lidí, že epidemii zvládá

Domácí

„Z hlediska nošení roušek vede Česko skupinu nejdisciplinovanějších států, rozdíl je patrný zejména při srovnání se Švédskem. V deklarované osobní opatrnosti při dotýkání se věcí či povrchů na veřejných místech nemají Češi konkurenci. Podobně jako ve většině srovnávaných států se kolem 70 procent Čechů vyhýbá veřejným místům s vyšší koncentrací lidí. Určité rezervy pak máme ve využití práce z domova,“ uvedla agentura.

Foto: STEM

Dodržování opatření v jednotlivých zemích.

Jistá rozpolcenost je patrná na hodnocení opatření. Podle 28 procent lidí by měla být přísnější, 32 procent je považuje za adekvátní a 40 procent za přehnaná.

Česko má nový rekord v počtu hospitalizovaných. Po úpravě dat

Domácí

„U české veřejnosti také sílí zastoupení dojmu, že lidé rizika podceňují, v listopadu mělo tento názor 32 procent lidí, v únoru již 37 procent,“ uvádí průzkum.

To může souviset s tím, že narostl i počet těch, kteří vnímají zásadní dopad epidemie na vlastní život. Z listopadových 47 procent jejich počet vzrostl na 55.

Průzkum proběhl od 12. až 22. února a zapojilo se do něj 1032 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám