Hlavní obsah

Velká voda dělala problémy. Na Havlíčkobrodsku evakuovali dětský tábor

• Aktualizováno
Právo, Novinky, kal, mhr, jam

Trvalý a vydatný déšť, který o víkendu zasáhl většinu území České republiky a pokračoval i v pondělí, zvedal hladiny. Některé toky vystoupaly až na třetí stupeň povodňové aktivity.

Bouřky a přívalové deště na Vysočině, Údolí Svratky u KrásnéhoVideo: Blanka Sládková, Novinky

 
Článek

On-line reportáž byla ukončena.

20:45 - Na Vysočině se po dnešním vydatném dešti hladina Svratky k večeru pohybovala kolem třetího povodňového stupně, který znamená ohrožení, v Borovnici a pak i v Dalečíně. Druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost, byl kolem 20:00 na Sázavě na Ždársku, na Želivce v obci Želiv a na Balince v Balinách. Dalších deset měřicích stanic na tocích v kraji bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na prvním povodňovém stupni.

19:16 - Hladiny vodních toků v Pardubickém kraji, které dnes po silných deštích dosáhly nejvyššího, třetího povodňového stupně, již vesměs kulminovaly. Zvolna klesá Novohradka v Luži na Chrudimsku i Lodrantka a Ředický potok na Pardubicku, stagnuje Třebůvka na dvou měřicích stanicích na Svitavsku. Na dalších řekách platí nižší stupně povodňové aktivity.

18:13 - Křetínka na Blanensku stoupla po deštích na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Na prvním stupni jsou i některé další toky v kraji. Vyplývá to z webů Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy.

16:36 - Na Vysočině platí první povodňový stupeň na 11 měřících stanicích, jde například o Doubravu, Jihlavu a další menší říčky. Druhý stupeň je od poledne na Sázavě na Žďársku a na Svratce v Dalečíně a v Borovnici. U Svratky hrozí, že dosáhne nejvyššího stupně. Dopoledne hasiči preventivně evakuovali dětský tábor v Libické Lhotce na Havlíčkobrodsku. Vyplývá to z informací zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem.

15:27 - Na Pardubicku, kde bylo na dvou tocích dosaženo třetího stupně povodňové aktivity, se podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové přestává pršet. Lze tak očekávat, že situace by se mohla začít zlepšovat. Nejvyšší stupeň nebezpečí je vyhlášen na Novohradce, Třebůvce a v Dolních Ředicích na Ředickém potoku. Podle Horákové hasiči nemuseli dosud nikoho evakuovat.

15:27 - Na Pardubicku, kde bylo na dvou tocích dosaženo třetího stupně povodňové aktivity, se podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové přestává pršet. Lze tak očekávat, že situace by se mohla začít zlepšovat. Nejvyšší stupeň nebezpečí je vyhlášen na Novohradce, Třebůvce a v Dolních Ředicích na Ředickém potoku. Podle Horákové hasiči nemuseli dosud nikoho evakuovat.

15:27 - Na Pardubicku, kde bylo na dvou tocích dosaženo třetího stupně povodňové aktivity, se podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové přestává pršet. Lze tak očekávat, že situace by se mohla začít zlepšovat. Nejvyšší stupeň nebezpečí je vyhlášen na Novohradce, Třebůvce a v Dolních Ředicích na Ředickém potoku. Podle Horákové hasiči nemuseli dosud nikoho evakuovat. Od rána pardubičtí hasiči evidují přibližně 75 událostí. Na některých místech jsou kvůli záplavě neprůjezdné silnice.

14:07 Křetínka na Blanensku stoupla po deštích na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Na prvním stupni je Svratka v Brně-Poříčí a také ve Veverské Bítýšce. Vyplývá to z webů Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy.

12:30 - V okresech Chrudim, Pardubice a Moravská Třebová hrozí v nadcházejících hodinách extrémní nebezpečí záplav. Důvodem je dosažení nejvyššího, třetího povodňového stupně v povodí Novohradky, Dolní Chrudimky, Třebůvky a na Jevíčce.

Na Pardubicku hrozí extrémní nebezpečí záplav, varovali meteorologové

Počasí

11:58 - Vydatné srážky zaměstnaly dopoledne i hasiče v Olomouckém kraji. „Evidujeme zhruba dvě desítky nejrůznějších událostí. Jedná se zejména o odstraňování překážek, stromů a čerpání vody,“ řekl Právu mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: HZS OK/Twitter

Laguna v Července na Olomoucku.

Vodu musejí hasiči čerpat zejména v okolí Litovle a Uničova. Například v průmyslovém areálu v Července se vytvořila velká laguna. „Vodu z ní odčerpáváme pomocí plovoucích čerpadel,“ uvedl Hošák. V Petrově nad Desnou na Šumpersku se podle něj začal rozlévat místní potok.

Týden začne deštivě, pak přijdou tropy

Domácí

9:36 - V D. Rovni na Lodrantce a D. Ředicích na Ředickém potoku na Pardubicku byl vyhlášen třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. Ředický potok se vylil z břehů.

9:22 - Hladiny se zvedají i na Vysočině. První povodňový stupeň překročila po 08:00 Svratka v Dalečíně a v Borovnici. Hasiči na několika místech čerpali vodu z domů a odklízeli stromy ze silnic. V Havlíčkově Brodě zatopila voda tunel pod železniční tratí.

8:44 - Hladina Kněžné v Rychnově nad Kněžnou po silných nočních deštích vystoupala na první povodňový stupeň. Povodí Labe čeká vzestupy i na dalších řekách.

8:37 - Malše v Kaplici a Polečnice v Českém Krumlově překročily první stupeň povodňové aktivity. Hladina řeky Malše se zvedla za posledních čtyřiadvacet hodin o 80 centimetrů a dosahuje nyní 126 centimetrů. Polečnice vystoupala na 111 centimetrů. Na jihu Čech stále prší a podle hydrometeorologů mohou ještě některé toky stoupnout.

„Hasiči vyjížděli od půlnoci k dnešnímu ránu asi k patnácti případům. Většinou odklízeli polámané větve ze silnic a v Hořicích na Šumavě čerpali vodu ze sklepa,“ řekla Právu v pondělí ráno mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Česko zasáhly silné bouřky s lijáky, pokračovat mají i v pondělí

Počasí

Silné bouřky přecházely přes území ČR v neděli. Vedly ke zvýšenému počtu výjezdů hasičů kvůli popadaným stromům či zaplaveným vozovkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám