Hlavní obsah

Týden začne deštivě, pak přijdou tropy

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí na začátku prázdnin nabídne tropy, silné bouřky i vydatný déšť. V průběhu týdne budou přes Česko přecházet jednotlivé studené fronty, na kterých se můžou hlavně ve čtvrtek a v neděli vyskytnout bouřky s nebezpečnými jevy, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.6.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během pondělí počasí u nás ovlivňuje studená fronta, která přináší i vydatné srážky – po ránu se v Jeseníkách hodinové srážkové úhrny pohybují až na 10 mm,“ popsala pondělní situaci Honsová. Srážky ale podle ní budou ve východní polovině území ve večerních hodinách slábnout a ustávat budou během noci na úterý.

„Do té doby může spadnout i přes 50 mm srážek,“ upozornila meteoroložka.

„Pondělní ochlazení po přechodu studené fronty nevydrží dlouho. Ve středu teploty vystoupí na tropické teploty, červenec tak bude startovat tropickými teplotami. Další přechody studených front očekáváme ve čtvrtek a v neděli a i na nich se mohou vyskytnout silné bouřky doprovázené nebezpečnými jevy,“ uvedla Honsová.

V pondělí bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Postupně se očekává od západu ubývání oblačnosti i srážek. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 19 až 23 stupňů.

Úterý nabídne jasnou až polojasnou oblohu, po ránu se ojediněle objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty po ránu klesnou na 14 až 10 stupňů. Odpoledne vystoupí na 21 až 25 stupňů.

Nejteplejším dnem týdne bude středa, kdy ráno sice teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, ale přes den vyšplhají na 27 až 31 stupňů. Na obloze bude panovat většinou polojasno.

Fronty přinesou další srážky

Také ve čtvrtek bude zpočátku polojasno, ale postupně začne od západu mraků přibývat na oblačno až zataženo s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty budou relativně vysoko, a to mezi 18 a 14 stupni. Přes den teploměry ukážou 24 až 28 stupňů.

Na pátek předpověď hlásí polojasno až oblačno, místy s přeháňkami. Ranní teploty budou mezi 16 a 12 stupni, přes den pak nepřesáhnou 20 až 24 stupňů.

V sobotu bude většinou polojasno. Ráno se ochladí na 15 až 11 stupňů, přes den teploty zůstanou v příjemném rozmezí 23 až 27 stupňů.

V neděli bude zpočátku dne polojasno, postupně ale začne přibývat oblačnosti s deštěm a přeháňkami, místy udeří bouřky. Ranní teploty klesnou na 16 až 12 stupňů, odpolední maxima vystoupí na 23 až 27 stupňů, po přechodu fronty se ale bude citelně ochlazovat.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám