Hlavní obsah

ON-LINE: Volba předsedy ODS

PRAHA
Aktualizováno

O post předsedy ODS se v neděli dopoledne na kongresu strany utkali dosavadní šéf a premiér Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém. Vítězně z klání vyšel Topolánek. Volbu jsme sledovali on-line.

Článek

11:07 Pavel Bém poblahopřál Mirkovi Topolánkovi. Prohlásil, že ODS má před sebou dlouhou cestu. "Na ní nám pomáhej Bůh," uzavřel Bém.

11:04 Topolánek poděkoval delegátům a ocenil i úsilí Pavla Béma. Poděkoval mu za někdy vybuzenou, ale korektní diskusi.

11:01 Předseda volební komise Jan vidím oznámil, že celkem hlasovalo 492 delegátů, z toho šest hlasů bylo neplatných. Potvrdil, že Topolánek dostal 284 hlasů, Bém 162.

10:58 Mirek Topolánek obhájil post předsedy ODS. Podle informací Práva získal 284 hlasů, tedy nadpoloviční většinu. Jeho konkurent Pavel Bém dostal 162 hlasů. Topolánek obklopen svými příznivci slaví v baru v hotelu Clarion.

foto: Právo/Milan Malíček

10:37 Kandidát na prvního místopředsedu ODS David Vodrážka, starosta Prahy 13 řekl ČT, že hlasoval pro Pavla Béma, v případě jeho výhry však kandidovat nebude, neboť Praha podle něj bude mít ve vedení strany dostatečné zastoupení.

10:29 Volba už skončila, probíhá sčítání hlasů.

10:27 Pražský poslanec Jan Bürgermeister: "Jestli tento kongres nezvolí změnu, naše šance v příštích volbách klesají. Musíme zvolit změnu a Pavel Bém pro mě tuto eventualitu představuje."

10:26 Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř řekl ČT, že volil Topolánka: "Musel by být nějaký lepší kandidát, abych volil někoho jiného než Mirka Topolánka".

9:57 Volební procedura v případě volby předsedy strany bude trvat zhruba hodinu, oznamuje Vidím.

9:54 Předseda volební komise Jan Vidím delegátům vysvětluje pravidla volby předsedy ODS.

-

9:53 Komu nestačí jen jistota pomalého umírání, ať jde se mnou, uzavírá Pavel Bém svůj proslov a sklízí spíše zdvořilý potlesk.

9:51 Jsou dvě cesty. Zaprvé: Nic se nestalo, jen jsme trochu prohráli volby. Podle Béma nebude tato cesta úspěšná. Druhá vyžaduje odvahu a churchillosvské 'krev pot a slzy'.

9:50 Jako předseda ODS budu připraven spolupracovat s Mirkem Topolánkem. Jsem však připraven i na případnou nespolupráci. Cesta ke ztracené důvěře voličů nemůže být cesta růžovým sadem za popíjení eurovodky a ochutnávání euromedu.

9:48 Pokud nebude shoda na trojkoaličním fungování, opakuje Bém svůj návrh menšinové vlády ODS, která podle něj s ohledem na předsednictví EU dostane důvěru, pokud ne, bude vládnout v demisi. "I to jsme tu měli," připomněl Bém.

9:47 Nový předseda ODS by podle Béma měl podpořit projekt trojkoalice s akcentem na program ODS.

9:46 Vyzývá k objíždění země a k naslouchání občanům.

9:45 Chce najít nové sídlo kanceláře ODS, zavést elektronické způsoby komunikace mezi členy ODS.

9:43 Nabízí manažerské vedení, stranu je podle něj potřeba řídit podobně jako firmu. Nabízí také naději na vítězství v příštích volbách.

:. Pražský primátor a kandidát na předsedu ODS Pavel Bém při projevu na volebním kongresu stranyfoto: ČTK/Michal Kamaryt

9:39 Mezi dalšími důvody, proč ho mají delegáti volit, uvádí své konzervativní postoje, spořádanou rodinu, skvělou angličtinu, sílu uskutečnit mimořádné věci jako jeho výstup na Mount Everest a také skutečnost, že ho sice politika baví, ale není na ní závislý a má se kam vrátit.

9:37 Jako další dva důvody Bém uvádí, že je dobrým manažerem, připomíná vzvétání Prahy. Považuje se i za dobrého krizového manažera, zvládl jako čerstvý primátor historickou povodeň v Praze. Obrací se na Topolánka s výčitkami, že pražská ODS neměla podporu od nejužšího vedení strany.

9:35 Jsem úspěšný, neprohrál jsem žádné volby, v Praze je ODS mimořádně úspěšná, uvádí Bém jako první z deseti důvodů, proč ho mají delegáti zvolit.

9:34 Bém: Rád bych vám ukázal, že k Toplánkovi existuje reálná alternativa.

-

9:33 Topolánkův projev sklidil aplaus. S kandidátským projevem nastupuje pražský primátor Pavel Bém.

9:32 Přiznal jsem chyby a nabízím pozitivní realistické řešení. Věřím vám a chci, abyste věřili i vy mně. Protože jsem Topolánek. Mirek Topolánek, předseda ODS.

9:28 I v politice jsou lezci a šerpové, naráží Topolánek na svého protikandidáta Pavla Béma a jeho výstup na Mount Everest. Podle něj nenese při cestě na vrchol žádný náklad.

9:27 I vysoký topol může mít hluboké kořeny, ale lepší je stromořadí, říká Topolánek a vyzývá tak k týmové práci.

:. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek při projevu před volbou předsedy na stranickém kongresu.foto: ČTK/René Volfík

9:26 ODS není poražena, ODS ví, jak dál, ODS se nevzdává! zvolal Topolánek a sklidil aplaus.

9:25 Topolánek přiznal, že svou opětovnou kandidaturu na šéfa ODS dlouho zvažoval.

9:23 Topolánek zahajuje svůj kandidátský projev.

-

9:22 Zahradil navrhl, aby s kandidátským projevem vystoupil dosavadní předseda Mirek Topolánek, protože dostal víc nominací. Delegáti to schválili

9:18 Zahradil vyvrací "fámy", že se prezidentovi Václavu Klausovi během jeho sobotní návštěvy kongresu nikdo nevěnoval a že ho účastníci kongresu nechali tři čtvrtě hodiny čekat v salónku.

9:16 Moderátory jsou Jan Zahradil a Daniela Filipiová

9:15 Grafická znělka kongresu zahájila poslední den setkání delegátů strany

9:05 Oba kandidáti na předsedu strany, Mirek Topolánek i Pavel Bém už dorazili na místo

9:00 Začal třetí den kongresu ODS, na programu je volba nového vedení

:. Pražský primátor Pavel Bém se postavil současnému šéfovi.foto: Právo/Milan Malíček

Podle regionálních sněmů má drtivou podporu regionů Topolánek, za Bémem stojí Praha. V pátečním hlasování o změně stanov však pražská ODS nedokázala prosadit žádný ze svých návrhů, a to včetně zkrácení funkčního období nového stranického vedení.

Volit se budou i místopředsedové

Do funkce prvního místopředsedy stany nominovala pražská organizace starostu Prahy 13 Davida Vodrážku. Ucházet se o post chtějí také bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl a poslanec a radní Jiří Janeček. Na funkci prvního místopředsedy, kterou nyní zastává Bém, zatím nominovaly regiony také stávajícího místopředsedu Ivana Langra, jednou byl svým vlastním regionem navržen bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

Jako místopředsedu si podle výsledků regionálních sněmů ODS nejčastěji představují současného místopředsedu a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Za ním se umístil místopředseda a ministr zemědělství Petr Gandalovič.

O funkci projevili zájem také ministr dopravy Aleš Řebíček, místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, europoslanec Milan Cabrnoch a bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš.

V sobotu ovlivnilo atmosféru kongresu zejména oznámení zakladatele ODS prezidenta Klause, že se vzdává funkce čestného předsedy. Nelíbí se mu posun ODS do středu politického spektra. Vládní politiku hájili na sjezdu premiér a ministři, podpořit koalici přišli také předsedové KDU-ČSL Jiří Čunek a šéf zelených Marin Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám