Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: Je sečteno, k urnám přišlo 61 procent voličů

Aktualizováno

V České republice v sobotu skončilo první kolo historicky první přímé volby prezidenta. Do druhého dějství postoupil z prvního místa Miloš Zeman, z druhé příčky Karel Schwarzenberg. K volebním urnám přišlo mimořádné množství voličů. Novinky sledovaly průběh druhého dne prvního kola on-line.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky 1. kola přímé prezidentské volby

Článek

19:58 - „Velice vítám jednomyslné usnesení předsednictva ČSSD, které dokazuje, že sociální demokracie je levicovou stranou,“ komentoval pro Novinky rozhodnutí ČSSD Miloš Zeman.

19:40 -Vedení sociálních demokratů vyzvalo členy ČSSD, aby v druhém kole voleb podpořili Miloše Zemana.

19:31 - Jako duel bývalého levicového premiéra s konzervativním ministrem zahraničí shrnula agentura Associated Press výsledek prvního kola přímé volby nového českého prezidenta. O obsazení "spíše ceremoniální funkce" se rozhodne mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem.

"Za favority byli pokládáni Zeman a Fischer, ale Schwarzenberg dokázal svou kampaň završit stylově a přilákal nezvykle veliký dav... Slíbil udělat vše, aby se Česká republika stala úspěšnou zemí," zaznamenala AP.

18:51 - Prezidentský kandidát a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se poradí s premiérem Petrem Nečasem (ODS), zda po postupu do druhého kola volby hlavy státu setrvá ve funkci ministra zahraničí. Schwarzenberg to dnes řekl novinářům. Uvedl také, že by uvítal, kdyby jej v souboji s expremiérem Milošem Zemanem podpořil neúspěšný prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, k němuž prý má blízko.

18:25 - Sečteno je 100 procent okrsků. Zvítězil Miloš Zeman, kterého volila necelá čtvrtina voličů. Společně s ním postoupil do druhého kola Karel Schwarzenberg s odstupem zhruba jednoho procenta. Za vedoucí trojicí se umístil Jan Fischer před Jiřím Dienstbierem. Zbylí kandidáti nedosáhli nad hranici sedmi procentních bodů.

K volebním urnám dorazilo 61,31 procenta voličů.  

18:13 - Čeká se na sečtení posledního volebního okrsku.

17:55 - KSČM bude i v druhém kole volby podporovat Zemana

Praha 12. ledna (ČTK) - Komunisté budou v druhém kole prezidentské volby podporovat Miloše Zemana (SPOZ). Druhý kandidát Karel Schwarzenberg je podle nich odpovědný za činnost vlády, která zhoršuje sociální a ekonomickou situaci a přijala církevní restituce. ČTK to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

17:54 - Vedení ČSSD se večer sejde, aby projednalo, zda a koho podpořit ve druhém kole prezidentské volby. Doporučení svým voličům by sociální demokraté mohli zveřejnit kolem 20:00. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je ale možmé i to, že strana nepodpoří nikoho a rozhodnutí nechá na voličích.

17:42 - Postup Miloše Zemana a Karla Schwanzenberga do druhého kola prezidentské volby dává šanci na aktivnější proevropskou politiku, shodli se analytici oslovení ČTK. Názorové rozdíly mezi oběma kandidáty nejsou podle nich příliš veliké, přestože se Zeman profiluje spíše levicově a Schwarzenber pravicově.

Z hlediska hospodářství země tak není velký rozdíl, kdo z vítězů prvního kola nakonec usedne na hradě. Možnost prezidenta ovlivnit ekonomiku je totiž spíše nepřímá, například prostřednictvím jmenování členů bankovní rady České národní banky.

17:14 - Vladimír Franz označil výsledek za úspěch. Odmítl sdělit, koho podpoří v druhém kole volby.

17:11 - Jiří Dienstbier poděkoval voličům a spolupracovníkům za podporu. Dienstbier se chce nyní poradit, zda a případně koho by volil. „Rozhodně ale nemůžu podpořit Zemana kvůli jeho napojení na pražskou mafii a Miroslava Šloufa. K volbám půjdu a nějak se rozhodnu. Pro občany může ale být východiskem i prázdný hlas,“ řekl dodal.

16:56 - Volby v Afghánistánu, kde volili převážně vojáci, vyhrál drtivě Miloš Zeman, který získal 43,57%, na druhém místě shodným výsledkem 16,78% skončili Karel Schwarzenberg a Jan Fischer. Další pořadí: Franz (11,07), Dienstbier (5,35), Roithová (3,21), Sobotka (1,78), Fischerová (1,42). Ani jediný hlas nezískala Jana Bobošíková. V Afghánistánu napočítali 280 platných hlasů. Volební účast byla 83,93%.

16:42 - Pokřikem "Pražský hrad potřebuje vyvětrat, Fischer je nejlepší kandidát" se příznivci Jana Fischera rozloučili se svým kandidátem. Ten předtím v závěrečném proslovu řekl, že přeje České republice všechno nejlepší.

"Zvítězili straničtí kandidáti a jsem rád, že se mi s nestranickým programem podařilo oslovit voliče. Česká republika potřebuje změnu a s tím jsem do voleb šel. Že se zde dá normálně žít a že se tu dá dělat slušná politika," řekl na rozloučenou Fischer.

16:26 - Voličům poděkoval také Miloš Zeman, který rovněž využil tiskovou konferenci ke kritice svého protikandidáta pro druhé kolo voleb. Zdůraznil, že je Karel Schwarzenberg členem vlády, která odsouhlasila veřejností kritizované zákony, jako jsou církevní restituce či zvýšení DPH.

16:14 - Předseda ODS a premiér Petr Nečas poděkoval Přemyslu Sobotkovi za jeho úsilí ve volbách. Uvedl, že jej těší vysoká účast voličů.

16:08 - Při sečtení 95% okrsků se změnily výsledky na předposledním a posledním místě. Přemysl Sobotka předstihl Janu Bobošíkovou. Sobotka má zatím 2,45%, Bobošíková 2,42%.

16:03 - Vladimír Franz teprve nyní dorazil do svého volebního štábu, do té doby komponoval hudbu. Zisk zhruba 7 procent považuje za úspěch. "Cílem bylo jít tu cestu čestně. Je mi úplně jedno, jaká jsou čísla, pro mě je podstatné, že se mi podařilo oslovit občanskou společnost," řekl.

16:00 - Jana Fischera přišla podpořit i Vendula Auš Svobodová, vdova po hudebním skladateli Karlu Svobodovi. Průběžné výsledky voleb sleduje v horním patře restaurace, společně s Fischerovou rodinou a jeho týmem. "Přišla jsem ho podpořit, protože podporoval mě a nemocné děti. Zatím to vypadá, že skončí třetí. Těžko zpytovat chyby, protože ten proces je nevratný. Nemůžu říct, že se z toho veselíme," řekla novinářům Svobodová.

15:54 - Po sečtení 90 procent volebních okrsků je téměř jasné, že se prezidentem nestane Jana Bobošíková, Přemysl Sobotka, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Jan Fischer ani Zuzana Roithová či Jiří Dienstbier.

15:51 - Schwarzenberg poděkoval na tiskové konferenci voličům i spolupracovníkům. Zdůraznil význam následujících 14 dní. Miloš Zeman je podle něj protivník, s kterým stojí za to se střetnout. „Nicméně on reprezentuje minulost,“ dodal. Na závěr zazpívalčeskou hymnu.

15:46 - Podle aktuálních výsledků přišlo volit 60,73 procenta oprávněných voličů.

15:44 - Zbývá sečíst asi desetinu volebních okrsků. Vede Miloš Zeman, kterého volila zhruba čtvrtina voličů. Společně s ním zřejmě postoupí do druhého kola Karel Schwarzenberg (21%). Na vedoucí trojici ztrácí Jan Fischer (16%) s těsným odstupem před Jiřím Dienstbierem. Zbylí kandidáti se pohybují pod hranicí sedmi procentních bodů.

15:39 - Ve volebním studiu Jana Fischera, v restauraci Avion 58 v pražských Holešovicích, se právě začalo podávat občerstvení: vepřová kýta s křenem, okurkou a zeleninou. Fischer, který výsledky sleduje společně se svou manželkou Danou, zatím nepůsobí nervózně.

15:32 - Po sečtení třech čtvrtin okrsků vede Miloš Zeman (25%). Za ním jsou: Karel Schwarzenberg (21,20), Jan Fischer (17,06), Jiří Dienstbier (16,65), Vladimír Franz (6,99), Zuzana Roithová (4,94), Táňa Fischerová (3,17), Jana Bobošíková (2,53), Přemysl Sobotka (2,41).

15:28 - Mezi příznivci Jiřího Dienstbiera ve volebním štábu se už probírá, koho by ČSSD měla podpořit v druhém kole, pokud uspěje Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Podle názorů v kuloárech to bude ještě složité rozhodování. Dnes večer se sejde vedení ČSSD, které bude i doporučení rozhodovat.

15:26 - První kolo prezidentské volby nerozhodne. Už je jasné, že žádný kandidát nezíská více než polovinu hlasů. Rozhodovat se bude za dva týdny v druhém kole, kam podle průběžných výsledků zatím postupují Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

15:23 - Po sečtení bezmála 70 procent okrsků vede Miloš Zeman (25,15%). Za ním jsou: Karel Schwarzenberg (20,86), Jan Fischer (17,18), Jiří Dienstbier (16,73), Vladimír Franz (6,99), Zuzana Roithová (4,91), Táňa Fischerová (3,17), Jana Bobošíková (2,55), Přemysl Sobotka (2,40).

15:19 - Pro ODS zatím volby vypadají jako debakl, její kandidát Přemysl Sobotka zatím získal jen 2,4 % a je poslední.

15:17 - Karel Schwarzenberg průběžně vítezí ve třech krajích - v Praze, v Královehradeckém a také v Libereckém kraji. Ve zbytku vítězí Miloš Zeman.

15:16 - Zklamání z předběžných výsledků vyjádřil kandidát ODS Přemysl Sobotka. Podle něj lidé podlehli předvolebním průzkumům a rozhodli se, že pomohou alespoň jednomu kandidátovi pravice, a volili Karla Schwarzenberga. Sobotka bude pro druhé kolo vyzývat k volbě právě Schwarzenberga.

15:13 - Miloš Zeman dorazil do své kanceláře. "Budou mě zajímat až konečné výsledky," komentoval průběžná čísla.

15:10 - Druhý Karel Schwarzenberg s postupným sčítáním zvětšuje náskok před třetím Janem Fischerem. Naopak čtvrtý Jiří Dienstbier stahuje třetího Jana Fischera.

15:09 - Účast zatím činí 59 procenta voličů.

15:07 - Sečtena je polovina okrsků. Pořadí je následující: Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, Jan Fischer, Jiří Dienstbier, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Táňa Fischerová, Jana Bobošíková, Přemysl Sobotka.

15:03 - "Výsledky beru tak, jak jsou. Uvidíme, vyčkejme," komentoval průběžné výsledky Jan Fischer.

15:00 - Volební studio Miloše Zemana je umístěno ve stísněných prostorách restaurace v přízemí jeho "prezidentské" kanceláře v pražské Loretánské ulici. Občerstvení je typicky zemanovské - jitrnice, jelita, prejt, strůdl, bůček nebo ovarové koleno. Zeman by měl do studia dorazit ve čtyři hodiny odpoledne.

14:57 - Třetina okrsků sečtena. Pořadí: Zeman 25,83%, Schwarzenberg 19,48%, Fischer 17,61%, Dienstbier 16,99%. Další pořadí: Franz, Roithová, Fischerová, Bobošíková, Sobotka.

14:57 - U Českých voličů v Egyptě průběžně vítězí Karel Schwarzenberg a Vladimír Franz.

14:54 - Do volebního štábu Jiřího Dienstbiera už přišel šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Dienstbier zůstává optimistou, na dotaz, zda je rád, že již kampaň skončila, odpověděl: „Doufám, že ji ještě nemám za sebou.“ „Se svým týmem jsme, myslím, odvedli dobrou práci, nyní nám nezbývá než počkat na to, jak rozhodli voliči,“ řekl Právu.

14:53 - Po sečtení 25 procent volebních okrsků nadále vede Miloš Zeman. Za ním je Karel Schwarzenberg, Jan Fischer a Jiří Dienstbier.

14:48 - Karel Schwarzenberg čeká na výsledky se svým štábem a příznivci v pražském divadle Archa. Novinářům při příchodu řekl, že víc než sobě věří, že jeho volební tým udělal dobrou práci a že do druhého kola projde. Zatím předběžné výsledky, které ho řadí na třetí až čtvrté místo, nechtěl komentovat. „Zatím nic neříkám, jen se koukám,“ řekl očividně napnutý Schwarzenberg.

Stejně napjatá je i atmosféra v divadle, kde s ministrem zahraničí čeká asi stovka hostů, lidí z volebního štábu a novinářů. Podpořit svého stranického šéfa - Schwarzeberg je předsedou TOP 09 - přišel i poslanec Václav Kubata. Právu řekl, že by bylo dobré, kdyby se Schwarzenberg dostal do finále, protože by to samotnou volbu udělalo mnohem zajímavější, než kdyby do druhého kola postoupili Zeman s Fischerem.

14:46 - Miloš Zeman průběžně vede ve všech krajích, pouze v Praze a Královéhradeckém kraji ho poráží Karel Schwarzenberg.

14:42 - Po sečtení 11,2 procenta okrsků je účast zhruba 59 procenta.

14:38 - Sečtena je desetina volebních okrsků. Pořadí je následující: 1. Miloš Zeman, 2. Jan Fischer, 3. Karel Schwarzenberg, 4. Jiří Dienstbier, 5. Vladimír Franz, 6. Zuzana Roithová, 7. Táňa Fischerová, 8. Jana Bobošíková, 9. Přemysl Sobotka.

14:36 - Žádné narušení voleb nedoprovázelo hlasování na severní Moravě a ve Slezsku. Jediným incidentem tak byla ukradená vlajka v Karviné. „Nemáme hlášené žádné incidenty, které by mohly narušit, nebo snad zpochybnit regulérnost voleb,“ shodli se moravskoslezský policejní mluvčí Aleš Viktorín a referent Krajského úřadu v Ostravě Jan Berousek.

Volební účast v Moravskoslezském kraji se podle prvních odhadů dostala nad 50 procent oprávněných voličů.

14:35 - V Praze je sečten první okrsek. Vyhrál Schwarzenberg (44%), druhý skončil Zeman (14,4%). Další pořadí: Fischer (12,6), Dienstbier (10,8), Franz (7,7), Roithová (3,6), Fischerová (3,2), Sobotka (2,3), Bobošíková (1,4).

14:31 - Na chvostu se drží trojice Táňa Fischerová, Jana Bobošíková a Přemysl Sobotka.

14:27 - Sečteno je jedno procento okrsků. Zatím vede Miloš Zeman před Janem Fischerem a Karlem Schwarzenbergem.

14:25 - Podle prvních výsledků se volební účast pohybuje kolem 60 procent.

14:24 -  Sečteno je půl procenta okrsků. Zatím vede Miloš Zeman, za ním je Jiří Dienstbier a na třetí příčce Jan Fischer.

14:14 - Statistici sečetli hlasy v prvním volebním okrsku, v obci Lužice na Prachaticku. Zvítězil Karel Schwarzenberg, druhý byl Jiří Dienstbier a třetí Zuzana Roithová.

14:13 - Volební štáby jednotlivých kandidátů už se po poledni začaly scházet. Například Jana Bobošíková řekla České televizi, že nemá přehnaná očekávání.

14:05 - Místopředseda Českého statistického ústavu Stanislav Drápal očekává nejvyšší volební účast za posledních 12 let. Řekl to v České televizi.

14:00 - Komisaři uzavřeli po celé republice volební místnosti. Hlasy, které mohli lidé udělit někomu z devíti kandidátů na novou hlavu státu, nyní budou přepočítávat statistici. První průběžné výsledky by měly být známy už za několik desítek minut.

13:38 - Český statistický úřad se na sčítání hlasů připravoval dva měsíce. „Provedli jsme dvě zátěžové zkoušky, testovali jsme i zátěž sítí. Myslím, že jsme připraveni, nemáme se čeho obávat,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

13:07 - Kobeřičtí na Opavsku spojili první kolo přímé volby prezidenta s místním referendem. V něm rozhodují o osudu tamního rozestavěného obchodního centra. „Účast je veliká. Referendum o obchodním centru se už koná vlastně podruhé, poprvé to bylo v roce 2010. Je vidět, že lidem není osud toho objektu lhostejný,“ řekl člen komise místního referenda Radek Ziegl.

Lidé v otázce odpovídají, zda má obec Kobeřice prodat rozestavěnou budovu za účelem výstavby supermarketu za 6 miliónů korun. Opuštěný skelet stojí uprostřed Kobeřic už dvacet let. Místní referendum se v Kobeřicích koná pouze v sobotu, ovšem až do 22 hodin. Také volební účast je v třítisícové obci na Opavsku velká. Ještě před polednem odvolily dvě třetiny lidí.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Referendum v Kobeřicích na Opavsku

12:33 - Také nejstarší obyvatelka ČR, 108letá Evangelia Čarasová, se zúčastnila historicky první přímé volby prezidenta. Protože do volební místnosti v Dívčím Hradu na Bruntálsku už nedojde, přinesla v sobotu dopoledne volební komise urnu za ní. Koho zvolila, neřekla. „Toho nejlepšího,“ poznamenala a dodala, že je dobře, že si lidé mohou sami zvolit svého prezidenta.

Podle dcery nejstarší ženy ČR, 80leté Polyxenie Čandasové, se maminka účastní všech voleb pravidelně. „Dokud mohla, chodila do volební místnosti. Posledních pár let už jí ale urnu donesou,“ prozradila Čandasová. Pokud nebude zvolen prezident v prvním kole, slíbila Čarasová, že se zúčastní i druhého kola prezidentských voleb za dva týdny. „Pokud budu živa,“ dodala žena, která se zajímá o politiku nejen u nás, ale i v rodném Řecku.

12:07 - Řada volebních okrsků v Hradci Králové a v Pardubicích zaznamenala v sobotu zvýšený zájem voličů. Ve většině už volilo prezidenta přes polovinu zapsaných, v menších městech a na venkově byla mnohde překročena 60procentní hranice.

„Po první vlně důchodců v pátek odpoledne začali včera po 17. hodině chodit lidi volit cestou z práce, nenudili jsme se ani v devět večer, dnes přichází překvapivě hodně mladých lidí,“ řekla Právu Jarmila Hodková z jedné z pardubických volebních komisí.

11:20 - „Volební účast u nás se již blíží hranici sedmdesáti procent. Lidé přitom stále ještě chodí, byť jich už není tolik, co v pátek,“ řekla Právu v sobotu krátce po 11. hodině předsedkyně volební komise v budově gymnázia v Olomouci - Hejčíně Silvie Wagnerová.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Hodně lidí přišlo volit hlavu státu i v Olomouci - Chomoutově.

11:05 - Americké a britské listy si nadále všímají českých prezidentských voleb. Americký ekonomický deník The Wall Street Journal (WSJ) zdůraznil, že příští prezident bude zřejmě vstřícnější k Evropské unii než odcházející hlava státu. Britský The Daily Telegraph píše o Miloši Zemanovi, který "kouří jednu za druhou", jako o jednom z favoritů, zatímco americký The Washington Post fascinuje stejně jako další západní média kandidatura Vladimíra Franze.

Franze si všímá například blogerka amerického deníku The Washington Post, která uvedla: "tohle by se v Americe nikdy stát nemohlo". Cituje Franze, když při vhození hlasovacího lístku řekl, že neví, jestli se dostane do druhého kola, "ale nejdůležitější je, že se národ probouzí". I tak je to ale důležitý okamžik pro příznivce body-artu po celém světě, dodala blogerka.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Kandidát na prezidenta Vladimír Franz volil v Praze 5.

10:20 - Volební účast na Karvinsku se hodinu po znovuotevření volebních místností šplhá přes 40procentní hranici. Na některých místech okresu už přesáhla i 50 procent voličů.

10:13 - V první den prezidentských voleb přišlo do volebních místností ve Zlíně 42 procent voličů. Nejvyšší zájem zaznamenala okrsková volební komise číslo 7 v hale stolního tenisu na Podvesné XIV a č. 49 v hasičské zbrojnici v Prštné, kam dorazilo v pátek 50 procent z celkového počtu voličů.

Nejméně voličů - 32 procent - naopak dorazilo do volební místnosti č. 38, která se nachází v Církevní základní škole ve Zlíně na Jižních Svazích. „První volební den komplikovaly pouze některé chodníky pokryté ledem, které ztěžovaly voličům přístup do volebních místností. Jiné potíže jsme nezaznamenali,“ konstatoval Tomáš Lang z volebního štábu.

10:02 - Sobota byla ve volebním okrsku č. 27 v Základní škole Dr. Horáka v Prostějově v Olomouckém kraji krátce po ránu na volební účast slabší než v první den voleb, ale s přibývajícími hodinami přibývalo i voličů. „Odhadla bych, že třetinu tvoří mladí lidé,“ uvedla předsedkyně volební komise.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vysokou účast potvrdili i ve volebním okrsku č. 27 ve škole Dr. Horáka v Prostějově.

9:46 - Příjemně překvapeni volební účastí jsou členové volebních komisí ve Vsetíně, v regionu, kde bývá tradičně nejnižší volební účast ve Zlínském kraji. „Do pátečního večera odvolilo až 45 procent voličů, to tady bývalo při jiných volbách sotva za oba dva volební dny,“ podělil se o zkušenost místopředseda volební komise v okrsku č. 6 ve Střední odborné škole J. Sousedíka ve Vsetíně Vít Ludva. „Chodí i lidé, kteří předtím u voleb nikdy nebyli, včetně těch nejmladších,“ doplnil.

9:12 - Padesát procent ze 108 místních voličů odvolilo v pátek v nejvýše položené volební místnosti v Česku krkonošské Malé Úpě. Dalších skoro osmdesát voličů z řad rekreantů volilo v nadmořské výšce 1001 metru prostřednictvím volebních průkazů.

9:05 - Drtivá většina výsledků volby nástupce Václava Klause by mohla být podle odhadu statistiků známa do dnešního večera.

8:06 - Volební účast v Karviné překročila v pátek 30 procent, objevily se ale i první obtíže, které musela řešit tamní městská policie. „Od jedné z volebních místností kdosi ukradl státní vlajku, v sobotu ráno tam dáme novou,“ uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

8:02 - Ve Spojených státech a Kanadě volilo v první přímé volbě českého prezidenta přes 500 lidí. Byla to méně než polovina registrovaných voličů. Nejvíce jich dorazilo k volební urně na konzulát v New Yorku, kde k volbám zaregistrovali 315 lidí. Během čtvrtka a pátku tu do ní vhodilo hlas téměř 160 lidí, z toho 40 na volební průkaz.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Výtvarník, animátor a spisovatel Petr Sís

Jedním z nich byl známý výtvarník Petr Sís, který ve Spojených státech žije od 80. let minulého století. Řekl, že nový český prezident by měl lidem dávat naději a inspiraci. "Myslím si, že je hrozně důležité, aby lidi měli pocit, že když věci třeba nejdou dobře, tak že je naděje, že půjdou lépe. Nerad bych viděl, aby to byl někdo, o kom se pak řekne, že se to dalo čekat," řekl.

Speciál VOLBA PREZIDENTA 2.kolo

8:00 - Po noční přestávce se dnes opět otevřely dveře volebních místností. Dát hlas svému kandidátovi v historicky první přímé volbě prezidenta České republiky budou moci lidé až do 14 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám