Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: členka výboru Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lamis Khalilová byla letos zvolena do pětičlenného výboru české pobočky Amnesty International. Organizace je sdružením dobrovolníků, kteří usilují o všeobecné dodržování lidských práv. V současné době má více než 2,2 miliónu členů, sponzorů a pravidelných přispěvatelů z více než 150 zemí a regionů světa.

Článek

Jedním z témat, ke kterým AI vede kampaň je i terorismus, jehož hrozba ovlivňuje i život v Evropě. Důkazem jsou i nedávné útoky v Londýně a Glasgowě. V souvislosti s bojem proti teroru ale ochránci lidských práv upozorňují na to, že i tradiční demokratické státy se při uskutečňování svých cílů uchylují k porušování mezinárodního práva a oklešťování lidských práv.

Na veřejnost se pomalu dostávají informace o mučení a nezákonném věznění lidí podezřelých z terorismu, kteří mnohdy nedostali šanci ani na nezávislý soud. Symbolem bezpráví páchaného v rámci protiteroristického tažení se stalo Guantánamo a podle slov mezinárodní organizace AI: "Pokud přistoupíme na omezování občanských svobod a rezignujeme na hodnoty lidských práv, tak teroristé vítězí."

Okruhy, kterými se Lamis Khalilová zabývá, jsou spojené s postavením žen ve světě, sexuálním a reprodukčním právům a otázkou Blízkého východu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám