Hlavní obsah

Ombudsmanem bude Pavel Varvařovský

Právo, Novinky, jas, jov
Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý ve druhém kole volby ombudsmana zvolili senátního kandidáta, bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského, který ve funkci nahradí zesnulého Otakara Motejla. Hlas mu dalo celkem 98 poslanců. Na jeho zvolení se sice shodla vládnoucí koalice, v prvním kole se jej však prohlasovat nepodařilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ochránce lidských práv Pavel Varvařovský

Článek

V druhém kole volby se s Varvařovským utkal občanský aktivista John Bok, kterého do volby vyslal prezident Václav Klaus.

Prvním kolem neprošli kandidát Senátu, předseda Pražské židovské obce František Bányai a bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, jehož navrhl Klaus.

Varvařovského doporučili před časem svým poslancům zástupci vládní koalice ODS, TOP 09 a VV, která disponuje ve Sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslední dva kandidáti na post ombudsmana: John Bok s Pavlem Varvařovským

Předseda KSČM Vojtěch Filip ohlásil, že jejich poslanci nemají v úmyslu na mimořádné schůzi Sněmovny podpořit žádného z kandidátů na ombudsmana. Komunistům vadilo, že nikdo z nich nenavštívil jejich poslanecký klub.

V červenci při první volbě poslanci žádného z Motejlových nástupců nezvolili. [celá zpráva]

Vedle volby ombudsmana budou poslanci jednat i o novele zákona o veřejných zakázkách. Těch by se znovu mohly účastnit i firmy s akciemi na majitele.

Před zákonodárci vystoupil v úterý se svým projevem i prezident Klaus. [celá zpráva]

Vizitka Pavla Varvařovského

Narodil se 16. října 1945 v Českých Budějovicích. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pak získal titul JUDr. v oboru správní právo.

Varvařovský má za sebou bohatou právní praxi. Mezi lety 1969 a 1984 pracoval jako podnikový právník v několika státních podnicích, mimo jiné i ve Vinařských závodech Mikulov, Státních lázních Jeseník, Rudných dolech Jeseník nebo v Ingstavu Brno.

Poté nastoupil na pět let do Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, kde působil do roku 1990 jako odborný asistent. V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády ČSFR pro otázky uprchlíků. V říjnu 1991 přešel na Nejvyšší soud a jako soudce působil v letech 1992 až 1994. Soudcem Ústavního soudu byl jmenován 29. března 1994 a svou funkci vykonával deset let. Koncentroval se na problematiku správního soudnictví, medicínské a pracovní právo.

Po odchodu do penze v roce 2004 upoutal pozornost tím, že napadl neúspěšně ústavní stížností systém vypočítávání důchodů, který diskriminuje lidi s vyššími příjmy. Ústavní soud vyhověl až letošní obdobné stížnosti jednoho z ostravských soudců.

Je ženatý a má dva dospělé potomky. Za svůj život nebyl nikdy politicky organizován v žádné straně či hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci ombudsmana nezvolili

Poslanci v pátek nevybrali veřejného ochránce práv, který by nahradil zesnulého Otakara Motejla. Do finále postoupily bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová...

Koalice chce za ombudsmana Varvařovského

Strany vládního kabinetu se ve středu po jednání špiček dohodly, že svým poslancům doporučí, aby na post ombudsmana podpořili bývalého ústavního soudce Pavla...

Výběr článků

Načítám