Hlavní obsah

Koalice chce za ombudsmana Varvařovského

Právo, Novinky, jas, rsk
Praha
Aktualizováno

Strany vládního kabinetu se ve středu po jednání špiček dohodly, že svým poslancům doporučí, aby na post ombudsmana podpořili bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského. Po jednání to uvedl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Koalice se také dohodla, že nebude vynášet interní spory na veřejnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Varvařovský

Článek

Varvařovský, který je jedním ze čtyř kandidátů, o nichž budou poslanci příští týden na mimořádné schůzi Sněmovny hlasovat, tak má reálnou šanci nahradit zesnulého Otakara Motejla. Koalice má ve Sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů.

Senát minulý týden vybral volbou Varvařovského a předsedu Pražské židovské obce Františka Bányaie. Další dva kandidáty, občanského aktivistu Johna Boka a bývalého hejtmana Jana Zahradníka, nominoval prezident.

Spory propříště zůstanou uvnitř kabinetu

Nečas se také vrátil ke sporům a slovním přestřelkám, které mezi sebou představitelé koaličních stran v minulých dnech vedli. Premiér uvedl, že některé rozpory sice nadále trvají, ale koalice se dohodla, že je nebude ventilovat na veřejnost. Nečas uvedl, že důležitá je vláda, která nalezne řešení.

"Situace se nesmí dramatizovat. Důležité je, co jde z vlády, a tam to bylo vždy jednotné. Na komunikaci je pořád co zlepšovat," uvedl premiér. Zároveň vyjádřil naději, že na "otevřených problémech" jako je státní tajemník pro EU či zákoník práce, se podaří nalézt shodu. "Dohodneme se na společném výstupu," ujistil.

Jiskření se ještě objeví, míní Schwarzenberg

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uznal, že lídři koalice mají odlišné názory. "Do voleb se volky nevolky nějaké jiskření objeví," připustil. Šéf VV Radek John podotkl, že jeho strana dokonce navrhla ODS a TOP 09 přijetí komunikačního manuálu, s nadšením se návrh nesetkal.

Premiér se v minulých dnech například přel s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o povodňovou daň. Nejasná byla i budoucí podoba novely zákoníku práce. Zatímco Nečasovi by nevadil pozdější začátek její platnosti, TOP 09 požaduje, aby norma platila od počátku roku. Shoda nepanovala ani na existenci tajemníka pro EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám