Hlavní obsah

Ombudsman Varvařovský skládá funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Potvrdila to jeho mluvčí Iva Hrazdílková s tím, že důvody rezignace uvádět nehodlá. Varvařovský byl veřejným ochráncem práv od 13. září 2010.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Varvařovský

Článek

„Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení: zejména zaměstnancům Kanceláře veřejného ochránce práv a oběma svým zástupcům – Jitce Seitlové a Stanislavu Křečkovi -, kteří se výraznou měrou podíleli na mé práci a spoluutvářeli mé tříleté působení ve funkci veřejného ochránce práv České republiky,“ uvedl Varvařovský.

„Není to až zas tak nečekané prohlášení, protože pan Varvařovský opakovaně mluvil o tom, že šestileté funkční období s největší pravděpodobností nedodrží. Rozhodl se, že k tomu nebude sdělovat žádné důvody ani dovnitř úřadu, ani navenek,“ konstatovala Hrazdílková.

Důvody rezignace nezná ani Křeček

„Nikdo z nás nezná tyto důvody,“ uvedl ve vysílání České televize zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

„Není tomu tak dávno, kdy i v Poslanecké sněmovně prohlásil, že si budou muset poslanci hledat nového ombudsmana, pokud jeho názory nebudou brát vážně a nebudou je respektovat,“ řekl Právu Křeček s tím, že Varvařovský tento svůj postoj několikrát zopakoval.

Křeček sám podle svých slov neměl dojem, že by byl snad úřad ombudsmana brán státními institucemi nebo zákonodárci na lehkou váhu.

Křeček by kandidaturu neodmítl

Varvařovský je momentálně na dovolené. Do 60 dnů od rezignace musí proběhnout volba nového ombudsmana. Do té doby úřad povede Křeček coby zástupce.

Nyní je na řadě otázka, kdo usedne do křesla veřejného ochránce práv po Varvařovském. „V tuzemsku je řada osobností, které by tuto funkci mohly zastávat se ctí. Já jsem se svým postavením zástupce ombudsmana spokojen, mohu zde myslím prospěšně sloužit své zemi. Pokud by mě prezident nebo senát navrhl na funkci ombudsmana a ztotožňoval se s mým pojetím práce, tak bych kandidaturu neodmítl,“ dodal Křeček.

Od roku 2000 až do své smrti v květnu 2010 zastával post ombudsmana Otakar Motejl. V září téhož roku jej na základě nominace Senátu nahradil bývalý soudce Nejvyššího a Ústavního soudu Varvařovský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Na jeho zvolení se dohodla tehdejší vládní koalice a Varvařovský v tajné volbě porazil aktivistu Johna Boka, kterého nominoval prezident Václav Klaus.

Varvařovský v minulosti zvažoval rezignaci, pokud by jeho zástupkyní byla zvolena bývalá státní zástupkyně Renata Vesecká. Poslanci nakonec za zástupce veřejného ochránce práv zvolili svého kolegu z ČSSD Stanislava Křečka. I vůči němu měl Varvařovský výhrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám