Hlavní obsah

Ombudsman chce víc úředníků a peníze na nábytek

Novinky, zde, Právo
PRAHA

Zatímco se v rámci rozpočtové reformy šetří a vláda mluví o snižování počtu úředníků, v úřadu ombudsmana mají zaměstnanci přibýt. V nedělní Sedmičce na Nově to řekla moderátorka pořadu Jana Bobošíková.

Foto: Daniela Raušová

Budova Městské knihovny v Dobříši

Článek

"Z rozpočtu úřadu ombudsmana, jak byl předložen do parlamentu, vyplývá, že by příští rok měl počet zaměstnanců úřadu vzrůst o 12 procent, tedy z 90 na 101. Ombudsman chce také vybavit kanceláře pro 20 zaměstnanců, přičemž na jednoho zaměstnance chce vynaložit na nábytek a kancelářské vybavení mimo výpočetní techniky 95 000 korun," prohlásila Bobošíková s tím, že některé české nábytkářské firmy tvrdí, že na to, aby byla průměrně vybavena kancelář jednoho pracovníka, by stačilo 40 000 korun.

"V tuto chvíli máte kapitolu ombudsmana - což není dominantní kapitola ve státním rozpočtu - prostudovanou pravděpodobně mnohem lépe než já. Až se tím ale bude rozpočtový výbor zabývat, což bude koncem listopadu, budeme mít tyto informace. A ten, kdo bude návrh předkládat, bude muset čísla obhajovat. Ujišťuji vás, že rozpočtový výbor je velmi přísný, co se týče provozních položek," komentoval tvrzení Bobošíkové předseda rozpočtového výboru parlamentu Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Že se tím bude zmíněný výbor zabývat, potvrdil i místopředseda rozpočtového výboru parlamentu Martin Kocourek (ODS). "Celkově to svědčí o tom, jak vláda myslí reformu státní administrativy vážně. Mám pocit, že vláda šermuje nějakými čísly, ale jak se ukazuje na praktických příkladech, vůbec tomu tak v praxi není," prohlásil Kocourek. Kalousek reagoval, že je nefér předhazovat kapitolu ombudsmana vládě. "Oba dobře víme, že tato kapitola je projednávána zvláštním režimem, stejně jako je to u kapitoly Senátu či Poslanecké sněmovny. Vláda ji nemůže omezit, to může udělat jen rozpočtový výbor," dodal Kalousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus považuje ombudsmana za dobrou trafiku

Úřad ombudsmana je podle prezidenta Václava Klause dobrá trafika. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že vždy bojoval proti úřadu veřejného...

Výběr článků

Načítám