Hlavní obsah

Motejl chce, aby lidé znali příčinu smrti svých blízkých

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Situace, kdy úřady odmítají poskytnout pozůstalým informace o příčině úmrtí jejich blízkých, by se podle ombudsmana Otakara Motejla měla změnit. "Lidé mají právo znát přesnou příčinu smrti svých příbuzných," řekl Právu Motejl.

Foto: Václav Vlasák

Hostující Stanislav Flemmr zastavuje útočnou akci ve které se ocitl domácí střelec Petr Klinec.

Článek

Reagoval tak na rozhodnutí vlády, která ve středu uložila ministryni zdravotnictví poskytnout veřejnému ochánci práv potřebné informace o okolnostech úmrtí muže, který v roce 1996 zemřel v plzeňské nemocnici po operaci žlučníku. Na postup lékařů, kteří odmítli poskytnout sdělení, jak ke smrti došlo, si ombudsmanovi stěžovala vdova zemřelého.

Motejl přitom tvrdí, že nežádal zdravotnickou dokumentaci a citlivé údaje o pacientovi, ale informace, jak se případ řeší, ovšem na ministerstvu nepochodil. "Případem jsem se zabýval již v roce 2001. Informace o příčině úmrtí a stavu pacienta bezprostředně před smrtí nebyla úplná," uvedl Motejl s tím, že ministryni zdravotnictví na nutnost změny upozornil i v souvislosti s řešením jiného podobného případu.

Změnu by měla přinést nová zákonná úprava, kterou by podle Motejla mělo ministerstvo navrhnout. "Bude hrozně moc důležité, jak se k této problematice postaví veřejnost, zejména lékaři, protože ta právní úprava bude zase nedostatečná, budou tam zase vyjímečné situace, které úprava nepokryje. Přitom je to problém poměrně velmi častý, aktuální. Do značné míry souvisí s důvěrou veřejnosti k lékařům a kvalitě zdravotní péče, takže by se to rozhodně změnit mělo."

Reklama

Výběr článků

Načítám