Hlavní obsah

Olomoucká zoo zkouší opustit umělý odchov krokodýlů čelnatých

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest malých krokodýlů čelnatých mají v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Vylíhli se tam v polovině září, polovina jich zůstala v péči ošetřovatelů, o zbylé tři se od jejich narození stará jejich matka.

Olomoucká zoo představila mláďata krokodýlů čelnatýchVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Je to poprvé, co jsme zkusili dát mláďata po vylíhnutí k mámě. Zatím se stará skvostně,“ řekla novinářům mluvčí zoo Iveta Gronská s tím, že zoo dosud mláďata krokodýla čelnatého odchovávala v líhni, kde na ně dohlíželi ošetřovatelé.

„V líhni jsou pro zdařilý odchov optimální podmínky. Tentokrát jsme však poprvé zkusili tři mláďata umístit k matce, která je bedlivě střeží. Zatím to vypadá nadějně,“ uvedla k tomu zooložka Jitka Vokurková. „Věříme, že do budoucna se nám takto podaří realizovat všechny odchovy tohoto druhu,“ doplnila mluvčí.

Krmení aligátorů. Předvedli smrtící vývrtku

Koktejl

„Poslední mládě se vylíhlo opožděně, takže jsme dali vajíčko ještě před vylíhnutím k matce. Ona projevila zájem, protože se z něj už ozývalo kvákání mláděte, a vajíčko sama pomohla otevřít. Pak jsme přidali ještě další dva už vylíhnuté krokodýlky. Samice o ně projevila zájem a není na ně agresivní,“ konstatoval ošetřovatel Miroslav Vaverka.

„Mláďata jsou vlastně pohrobky. Jejich táta, kterého jsme měli v zoo léta, uhynul ještě před jejich vylíhnutím,“ poznamenala Gronská. Olomoucká zoo podle ní chová krokodýly čelnaté od roku 2015. Od té doby tu úspěšně odchovali 23 mláďat.

V Polsku se objevil v řece kajman, může znamenat velký problém

Koktejl

Ve volné přírodě matka vzorně hlídá hnízdo, které si staví ze zetlelého materiálu. Jakmile uslyší zvuky podobné žabímu kvákání, začne pomáhat mláďatům při líhnutí. Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky, kde se skrývá v doupatech mezi kořeny stromů zanořenými do vody.

Dospělí jedinci měří nejvíce dva metry a živí se rybami, plazy, korýši, drobnými savci a případně i mršinami. Mláďata v zoo žerou cvrčky, sarančata, žáby nebo třeba i menší obratlovce, jako jsou ryby.

Reklama

Výběr článků

Načítám