Hlavní obsah

Krmení aligátorů. Předvedli smrtící vývrtku

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zároveň děsivá a stejně tak i roztomilá podívaná se naskytla americké fotografce, když spatřila skupinu šesti mladých aligátorů, jak se krmí na mase mrtvé ryby. Mladí aligátoři během krmení předváděli zvláštní manévr, který angličtina označuje termínem „death roll“ (smrtící vývrtka) a který je znám u řady dalších krokodýlovitých plazů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aligátoří mláďata předváděla smrtelné otočky, aby se nažralaVideo: Caters News/Dana McCuller, AP

 
Článek

Fotografce Daně McCullerové se podařilo natočit fascinující scénu 7. června u rybníka poblíž Charlesova jezera v Louisianě, nedaleko jejího bydliště. Na videu se šest malých aligátorů pokouší spořádat maso z mrtvé ryby. Používají na to zvláštní metodu, kdy uchopí maso do čelisti a vytrhnou ho pomocí vývrtky, kterou ve vodě udělají.

Poslední slova před hloupou smrtí: Hádám, že tohle už znovu dělat nebudu

Koktejl

Aligátoři, kteří jsou na videu, jsou podle Dany McCullerové asi dva roky staří. Strach v jejich blízkosti prý necítila. „Fotografovala jsem už jejich matku, kterou jsem pro sebe pojmenovala Cheesecake, asi šest let v kuse, takže jsem na aligátory zvyklá,“ svěřila se pro agenturu AP autorka videa, které se po zveřejnění na sociálních sítích stalo hitem.

Smrtící vývrtka je obranný manévr

Způsob usmrcení a následného pořádání kořisti, kdy ponořený krokodýl stahuje zvíře pod vodu a kroutivými pohyby, kdy se otáčí kolem vlastní osy, vytrhává kusy masa, je vlastní zástupcům mnoha různých vývojových linií krokodýlovitých plazů. Podle posledních výzkumů ze současných 25 zaznamenaných druhů krokodýlů nebyl tento pohyb zpozorován pouze u kajmánka trpasličího.

Z těla zabitého krokodýla vytáhli končetiny ztracené rybářky

Zahraniční

Předchozí teorie předpokládaly, že zástupci řádu krokodýlů, kteří nemají tak silný stisk v čelistech, nemohou tuto zvláštní vývrtku praktikovat, protože by si poškodili čelist. Podle vědců se však může jednat o něco víc než jen způsob, jakým se krokodýli krmí.

„Všechny druhy krokodýlů spolu navzájem bojují tak, že se kousají. I u těch vyhynulých byly nalezeny zjevné stopy po takovém typu zranění. Vývrtka je tak možná daleko více obranným pohybem, který má zabránit útokům jiných krokodýlů,“ vysvětluje pro server Scientific American paleontoložka Stephanie Drumhellerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám