Hlavní obsah

Odvolací soud zamítl Rathovu žalobu kvůli karikatuře

Praha

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) prohrál i druhé kolo svého sporu s týdeníkem Reflex. Vrchní soud ve čtvrtek zamítl Rathovu žalobu na vydavatelství Ringier kvůli karikatuře, která ho zpodobnila na titulní straně týdeníku Reflex jako křížence nacistického diktátora Adolfa Hitlera a komika Charlieho Chaplina.

Článek

Informoval o tom server Reflex.cz. Rath se domáhal na vydavatelství omluvy za překročení etiky a za zásah do osobnostních práv.

Odvolací soud tak potvrdil lednový rozsudek pražského městského soudu. Advokátka Helena Chaloupková na webu uvedla, že Vrchní soud se ztotožnil s právními závěry Městského soudu.

Soudce městského soudu Tomáš Novosad v lednu své rozhodnutí odůvodnil tím, že karikatura nebyla natolik neslušná, aby nebyla přípustná. Navíc podle něj měla minimální reálný základ v Rathových výrocích v Lidových novinách (LN). Hejtman v rozhovoru v LN hovořil o receptech nacismu na řešení hospodářské krize.

Redakce Reflexu čtvrteční rozhodnutí soudu vítá. "Nejen proto, že omlouvat se zrovna Davidu Rathovi za to, že jsme poukázali na jeho zjevné diktátorské sklony, by bylo samo o sobě lehce absurdní," uvedl Marek Stoniš za Reflex. Rozhodnutí soudu vnímá současně jako pozitivní signál české justice směrem k českým médiím a jejich svobodnému a přirozenému právu s nadsázkou a kriticky reflektovat všechny, kteří mají veřejnou moc a funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám