Hlavní obsah

Odstup ve vlacích řeší České dráhy a soukromníci přesně naopak

Právo, Tomáš Volf

Na koleje se díky rozvolňování opatření proti šíření koronaviru vracejí cestující a vlaky se začínají zase zaplňovat. Zatímco soukromí dopravci RegioJet a Leo Express dodržování určité bezpečné vzdálenosti z hlediska nákazy řeší blokováním sedaček v rámci rezervací místenek, České dráhy zvolily obrácený postup.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Národní dopravce s nouzovým stavem zrušil rezervace míst, a i nadále nechává rozsazení na samotných pasažérech.

„V současné době není možná rezervace míst ve vlacích ČD, a to z toho důvodu, aby si cestující mohli vybrat místo přímo ve vlaku a měli tak možnost mezi sebou dodržovat, pokud je to s ohledem k provozu možné, bezpečnou vzdálenost,“ uvedla na dotaz Práva mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Počet cestujících ve vlacích je i přes nárůst v posledních dnech i nadále nižší než obvykle, takže dodržovat rozestupy není za obvyklého provozu velký problém.

Mezi Prahou a Mělníkem bude opět pravidelná osobní lodní doprava

Cestování

„V rámci běžného provozu při jednorázově vyšší poptávce operativně reagujeme a posilujeme jednotlivé vlaky o další vozy podle provozních možností. Případné nárazové frekvenci cestujících bohužel nelze předcházet,“ dodala mluvčí.

Bezpečné cestování vlakem má podle jejích slov zajistit i dezinfekce a roušky, u personálu i rukavice a brýle.

To soukromí RegioJet a Leo Express prodávají vždy jízdenky na konkrétní místa. Za současného stavu systém nastavují tak, aby lidé vedle sebe měli volnou sedačku, pokud například necestují v páru. Oba dopravci také rozdávají cestujícím jednorázové roušky.

Ryanair v červenci obnoví 40 procent letů

Ekonomika

„V prostředcích hromadné dopravy je povinností nosit roušku, rozestupy mezi cestujícími nejsou nijak upraveny,“ upozornil mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Platba ve vlaku s přirážkou

Ministerstvo zdravotnictví obecně doporučuje zachovávat dvoumetrové rozestupy. To lze ve vlacích sotva dodržet už teď, i když se cestující i dopravci snaží. Dopravní společnosti proto počítají s brzkým návratem do běžného stavu.

„S tím, jak se už vrací fungování v řadě oblastí do normálu, bude se také RegioJet vracet k původnímu uspořádání míst ve vlacích,“ potvrdil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Cestujících už nějaký čas přibývá. „Za poslední tři týdny se dá říct, že se počet zvýšil až čtyřnásobně oproti období největších omezení. Od poloviny června předpokládáme běžný rozsah provozu,“ řekl Ondrůj.

Autobusy začnou jezdit nejdřív do Německa

Koronavirus

Vlakoví dopravci dávají přednost tomu, když si člověk jízdenku koupí přes internet nebo na pokladně. Když už cestující hodlá platit u průvodčího, upřednostňuje se platba kartou před hotovostí.

U ČD je nutné počítat s tím, že pokud se lístek kupuje u průvodčího místo ve stanici, platí se 40 korun přirážka, u Leo Express je to ještě o deset korun více. RegioJet prodává jízdenky na palubě vlaků jen výjimečně. A jelikož se řídí ceníkem, který odpovídá době přepravní špičky, budou takové jízdenky obvykle dražší než v předprodeji.

Reklama

Výběr článků

Načítám