Hlavní obsah

ODS účtuje s Pospíšilem, má na mušce jeho funkci

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Občanští demokraté si dlouho nenechali líbit „nevěru“ svého bývalého člena Jiřího Pospíšila, který se stal tváří konkurenční TOP 09 pro květnové eurovolby. I když šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura před časem tvrdil, že vyhazov Pospíšila z funkce místopředsedy ústavně-právního výboru není prioritou, nyní je to jinak.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

K vyrovnání účtů zvolil patnáctihlavý klub ODS nejjednodušší řešení. Na březnové schůzi požádá o odvolání Pospíšila z ústavně-právního i školského výboru. Pokud ODS získá podporu Sněmovny, Pospíšil o funkci přijde.

Jak Pospíšil řekl ve čtvrtek Právu, nenechá situaci dojít až k odvolání a vzdá se ještě před schůzí členství ve výborech sám.

„Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura mě požádal, abych jim vrátil členství ve výborech, a já to budu samozřejmě respektovat. Mandát poslance mám od voličů, ale určení ve výborech od voličů nepochází, to je rozhodnutí klubu,“ řekl.

„Když slyším některé výroky svých kolegů, tak nechci spáchat úplně sebevraždu. Tyto války nejsou můj styl komunikace. Nebudu přilévat oleje do ohně, kdybych se odchodu z výborů nějak bránil,“ dodal Pospíšil.

O své budoucnosti ve Sněmovně, kde by se rád věnoval dál justici, chce mluvit s šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten Právu sdělil, že se pokusí najít rozumné řešení.

„Mandát ODS vrátí úplně“

„Tohle opravdu není problém na válečný stav. Chápeme, že kolegové z ODS chtějí mít plnohodnotné zastoupení ve výborech, a budeme jim v tom co nejméně bránit. Na druhou stranu kolega Pospíšil má plné právo pracovat v orgánech,“ řekl.

„Jsem ale přesvědčen, že v evropských volbách uspějeme, a potom Jiří Pospíšil mandát ODS vrátí úplně,“ dodal Kalousek. Pospíšil je dvojkou na eurokandidátce TOP 09. V případě zvolení do Štrasburku musí Sněmovnu opustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám