Hlavní obsah

Kalousek: Vzdát se poslaneckého mandátu je riskantní

Právo, dan
Praha

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Miroslav Kalousek se zastal bývalého poslance ODS Jiřího Pospíšila. Toho vyzvala plzeňská ODS, aby se vzdal mandátu. Podle Kalouska to není rozumné, protože poslancům, kteří to v nedávné době udělali, může hrozit vazba.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Článek

„V dnešní době kohokoli vyzývat, aby se vzdal mandátu, je z lidského hlediska velmi neohleduplné, nedávno se takto vzdali mandátu tři naši kolegové a pak strávili měsíc ve vazbě. Vzdávat  se mandátu je dnes evidentně riskantní činnost,“ řekl Právu Kalousek.

Narážel tak na tři bývalé poslance ODS – Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy – kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Policie je poté zadržela, uvrhla do vazby a obvinila z toho, že mandát pustili výměnou za získání postu nebo výhody. Soud je nakonec z vazby osvobodil.

Pospíšil minulý týden oznámil odchod z ODS kvůli tomu, že ztratil důvěru stranických kolegů. Ti mu mají vyčítat, že je to právě on, kdo uvolnil ruce státním zástupcům, což mělo vést k zatčení bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové (dnes Nečasové) a tří výše zmíněných exposlanců a následně k pádu vlády.

Kalousek se podle svých slov nezastává Pospíšila proto, že by ho chtěl získat do klubu. „Může samozřejmě využívat servisu našeho poslaneckého klubu, ale nemyslím si, že by vstupoval do naší strany. My jsme mu nic nenabízeli ani on o nic podobného nežádal,“ poznamenal Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám