Hlavní obsah

ODS potřebuje krizového manažera, mohl by to být Fiala, říká analytik

– Praha
Novinky, David Březina

Občanská demokratická strana musí sehnat lídra, který ji vyvede z krize, míní sociolog a analytik Jan Herzmann. Podle něj by takovým „krizovým manažerem” mohl být někdo jako bývalý ministr školství Petr Fiala. Pokud strana jemu podobné lidi nepřitáhne, hrozí, že se v příštích volbách ani nedostane do Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Sociolog Jan Herzmann nastínil tři očistné kroky, které by mohly ODS pomoci. "První věc - musela by přesvědčit potenciální voliče, že jí o něco jde, tedy ne jen o zákulisní dohody. Druhá věc - do čela ODS se postaví někdo, kdo bude mít silnou osobnost a zafunguje jako krizový manažer."

Tím by podle posledního vývoje mohla být šéfka Sněmovny Miroslava Němcová nebo bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. "Němcová je na tom z hlediska image lépe než Pospíšil, ale může to být někdo, koho agentury dosud neměřily," říká Herzmann. Němcová v pátek potvrdila, že bude volební lídr ODS.

Třetím bodem katarze je pak otevření se občanské společnosti. "Přilákat i lidi, kteří nechtějí mít nic se stranictvím, ale jde jim o určité politické cíle. To je typ lidí jako bývalý ministr školství Petr Fiala, kteří něčeho dosáhli. Když strana takové lidi nepřitáhne na krajské kandidátky, tak podle posledních průzkumů může být pro ODS ohrožena dosažením pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny," říká sociolog.

Hlavní bude souboj Zemana s Kalouskem

Politolog Josef Mlejnek mladší potvrzuje, že modrá strana bude bojovat o přežití. Varoval také před návratem Václava Klause, o němž se spekuluje.

"ODS by to mohlo krátkodobě pomoci, ale ve střednědobém nebo dlouhodobém výhledu by to stranu zabilo. Kmotři vycítí šanci se dostat k nějakým zdrojům, začnou se tvářit jako velcí klausovci. Pro ODS je teď nejdůležitější přežít volby a pak čtyři roky ve Sněmovně," říká Mlejnek.

Podle něj se však hlavní předvolební boj odehraje po ose Zeman - Kalousek. "Lídrem pravice bude Miroslav Kalousek a TOP 09, která bude zaštítěná tváří Karla Schwarzenberga evokující prezidentskou volbu. ODS bude marginalizována," tvrdí politolog. "Topka pro to udělala hodně, část práce za ni udělal Zeman, když pasoval Kalouska za soupeře číslo jedna," říká Herzmann.

Prezident Zeman má podle Mlejnka dobře našlápnuto, aby ovládl ČSSD. "Bude chtít mít moc, proto potřebuje parlamentní většinu. Strategicky je pro něj nejdůležitější ovládnout ČSSD.”

Podle něj se bude po volbách rozhodovat mezi Sobotkou, Haškem a Zemanem, přesto Sobotka sociální demokraty nejspíš ještě provede volbami, i když Zemanovu frakci ve straně zastupuje Michal Hašek. "Nemám to podložené žádnými průzkumy, ale můj názor je, že sociální demokracie teď nebude měnit lídra," říká Herzmann. "Teprve numerické výsledky ukážou, jak má kdo silnou pozici."

Rozpuštěný nerozpuštěný

Josef Mlejnek varuje, že rozpuštění sněmovny není tak hotová věc, jak ji média prezentují. „Rozpuštění sněmovny se může protáhnout do listopadu, navíc není jisté, že se sněmovna rozpustí. Po hlasování o důvěře to tak vypadalo, ale Zeman může použít vliv, aby se udržela Rusnokova vláda," varuje.

Ve sněmovně je také hodně poslanců, kteří předčasné volby nechtějí, například členové LIDEM, ODS, někteří lidé z Věcí veřejných a nezařazení poslanci. Protože se rozpadla koalice, nikdo nemá v dolní komoře většinu. "Takto rozložená sněmovna by mohla být ráj pro lobbisty," říká politolog a připomíná skandál s dotacemi pro solární energetiku.

Reklama

Související články

Rusnokova vláda nezískala důvěru

Kabinet Jiřího Rusnoka ve středu večer nezískal v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro vládu hlasovalo 93 poslanců, proti bylo 100 zákonodárců, sedm jich nebylo...

Výběr článků

Načítám