Hlavní obsah

ODS je zpět, raduje se po kongresu nový šéf Fiala

Novinky, Václav Lang
Olomouc
Aktualizováno

Nový předseda ODS Petr Fiala nešetřil po dvoudenním 24. kongresu ODS optimismem. „ODS je zpět,“ rozloučil se po jeho skončení v neděli vpodvečer v olomouckém hotelu Clarion.

Foto: Petr Horník, Právo

24. kongres ODS v Olomouci zvolil do čela strany Petra Fialu (vpravo), 1. místopředsedou pak europoslance Jana Zahradila.

Článek

„ODS je zpět, zvolili jsme nové vedení, upravili stanovy, ale to nejpodstatnější je, že ODS získala novou energii, nový impuls,“ pochvaloval si na tiskové konferenci po skončení kongresu Fiala.

„Jsme si vědomi toho, že cesta ODS zpátky nahoru bude dlouhá,“ uvedl s tím, že strana je ale připravena se znovu poprat o důvěru voličů. První příležitost to dokázat budou mít občanští demokraté v letošních volbách do Evropského parlamentu. Voličům chtějí předložit program, „který ukáže, že nám mají dát hlavně v evropských volbách znovu důvěru“.

Za úkol strany Fiala považuje hájení parlamentní demokracie a svobody jednotlivce „proti všemu, co svobodu omezuje,“ prohlásil Fiala. Podle něj může být spojencem ODS v tomto boji TOP 09. „Hlavní političtí soupeři jsou jinde,“ dodal.

Fiala také ve svém závěrečném projevu poděkoval bývalým předsedům strany, jmenovitě například Petru Nečasovi, na něhož se jinak snášela spíš kritika. „Petr Nečas a ODS, to není jenom červen minulého roku,“ upozornil Fiala s odkazem na rezignaci tehdejšího předsedy vlády a kauzu Nagyová.

Strana zvolila vedení

Strana si v sobotu zvolila nové vedení. Předsedou se stal Petr Fiala, který uspěl s náskokem několika set hlasů oproti Miroslavě Němcové a Edvardu Kožušníkovi. Němcová po volbě neskrývala zklamání, výsledek označila za nefér. [celá zpráva]

Prvním místopředsedou byl zvolen europoslanec Jan Zahradil. V rozhovoru pro Novinky prohlásil, že je rád za obsazení nového vedení, neboť má podle něj čistý štít. [celá zpráva]

Naopak ve volbě prvního místopředsedy neuspěl Jiří Pospíšil, který nezískal ani křeslo řadového místopředsedy. Novinkám řekl, že si myslí, že volba byla evidentně vedená proti němu. [celá zpráva]

Místopředsedy se stali Evžen Tošenovský, Miloš Vystrčil, Martin Kupka a Martin Novotný.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Fiala v diskusním pořadu.

Pospíšila a Martina Kubu v neděli strana zvolila do výkonné rady a schválila také nové stanovy. Jednou z nejvýznamnějších změn je zeštíhlení výkonné rady a vytvoření republikového sněmu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám