Hlavní obsah

Pospíšil: Volba byla proti mně. Do uren padaly lístky s nápisem „Nevolte Pospíšila“

Právo, Novinky, val, tin
Olomouc
Aktualizováno

Bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který v sobotní volbě místopředsedů na kongresu ODS v Olomouci pohořel, má jasno v tom, že někteří delegáti šli do volby vedení hlavně s tím, aby nebyl zvolen právě on. Cítí, že ve straně nemá důvěru, proto zvažuje, co dál se svým stranickým angažmá.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil neuspěl v souboji s europoslancem Janem Zahradilem o post 1. místopředsedy ODS.

Článek

„Těžko můžete bojovat za značku někoho, když ti lidé k vám nemají důvěru,“ řekl Pospíšil Novinkám na volebním kongresu v Olomouci. Nechce teď prý dělat žádné unáhlené kroky, ale musí si rozmyslet, jak bude v nastalé situaci pokračovat. „Nechci ale v tuto chvíli odcházet, protože mám podporu ODS z mého regionu, připadalo by mi to vůči nim nekorektní,“ dodal.

Z jeho nezvolení a zejména z průběhu volby se ale cítí zklamaný. „Samozřejmě mě to mrzí, mrzí mě, že to byla volba evidentně proti mně. Mám z toho bohužel trošku smutný pocit, protože někteří delegáti do toho šli hlavně s tím nezvolit Pospíšila,“ zhodnotil.

Pospíšil napřed neuspěl v první volbě místopředsedů, když ho pak nominovali do volby druhé, sám se rozhodl odstoupit. Zvolen byl ale do výkonné rady spolu s Martinem Kubou.

„Jestli už dva soutěží o místo a ten jeden prohraje, tak to patří k demokracii, to není nic špatného,“ řekl. V tomto případě se ale podle něj člověk těžko zbaví pocitu, že byla volba směřovaná proti němu. „Cítím to tak, že strana má ve mně nedůvěru a budu se muset podle toho rozhodnout,“ prohlásil.

Uvolnil ruce státním zástupcům

Jako jeden z důvodů svého nezvolení považuje Pospíšil to, že příliš uvolnil ruce státním zástupcům. „Tyto argumenty jsem slyšel v průběhu kongresu od některých delegátů v kuloárech. Zásah Ištvana, a tak dále. Zaslechl jsem to i na jednom z regionálních sněmů, kterého jsem se zúčastnil,“ řekl Právu Pospíšil. Někteří delegáti prý vhazovali do uren lístky s nápisem „Nevolte Pospíšila“.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

„Je na vás, abyste se ptali delegátů, proč mě takto zařízli, proč házeli bílé lístky. Vnímám to tak, že delegáti ODS ke mně nemají důvěru, a nevím proč,“ reagoval Pospíšil podrážděně.

Reklama

Výběr článků

Načítám