Hlavní obsah

ODS chce kvůli odposlechům mimořádnou schůzi Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odposlechy. Evergreen české politiky. Na to, že má napíchnutý telefon, si stěžovalo už mnoho politiků. Naposledy předseda opoziční ODS Topolánek. Prý ho odposlouchávají od doby, kdy nastoupil do funkce. Poslanci jeho strany nyní požadují svolání mimořádné schůze Sněmovny.

Foto: archiv kapely

Tonya Graves

Článek

Právě zveřejňování přepisů policejních odposlechů v médiích se od 14:00 hod zabývá sněmovní komise pro kontrolu policejních odposlechů. Poslancům budou okolnosti kolem odposlechů vysvětlovat ministři vnitra a spravedlnosti František Bublan a Pavel Němec a policejní prezident Jiří Kolář.

Hlavně opoziční poslance znepokojily v posledních týdnech úniky informací, konkrétně to, že přepisy některých policejních odposlechů otiskly sdělovací prostředky. V novinách se tak objevily například přepisy odposlechů fotbalových rozhodčích podezřelých z korupce. Poslanci se budou zajímat o to, odkud tyto a další přepisy unikají.

ODS chce kvůli odposlechu Topolánka a porušení bankovního tajemství svolat nejen mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, ale iniciovat také vznik vyšetřovací sněmovní komise. Topolánek ve čtvrtek novinářům řekl, že žádá ministerstva spravedlnosti a vnitra, aby vysvětlila odposlechy a nahlížení do jeho kont. Pokud se tak v brzké době nestane, hodlá je lídr nejsilnější opoziční strany zažalovat.

Sociální demokraté v čele s premiérem Stanislavem Grossem hovoří o předvolebním tahu. Komunisté žádají větší parlamentní kontrolu odposlechů, ale nechtějí ovlivňovat ještě neukončené vyšetřování. Lidovcům nepřipadá odposlouchávání opozičního předáka běžné a schůzi se nebrání, komise je ale podle nich zbytečná. Unionisté zřejmě žádost ODS nepodpoří.

Šarapatka, Topolánek...

Nelze vyloučit, že předmětem jednání budou i politicky zabarvené kauzy posledních dnů a týdnů. Na odposlech si před několika týdny stěžoval například bývalý spolupracovník premiéra Stanislava Grosse Zdeněk Šarapatka a lídr opoziční ODS Mirek Topolánek.

Kauzy z poslední doby vedly občanské demokraty k tomu, že Bublana a Koláře vyzvali k rezignaci. "Nenáhodné úniky z vyšetřování do médií, míra zásahů do soukromí jednotlivých osob a selhání části státních orgánů, zejména Policie České republiky, nemají v polistopadové historii naší země obdoby," uvedlo v úterý grémium ODS v souvislosti s vyšetřováním kauzy Kořistka.

Unionistický poslanec Zdeněk Kořistka obvinil ODS, že se ho snažila v létě podplatit, aby se postavil proti vládě před klíčovým hlasováním a vyslovení důvěry. ODS pokus o korupci důrazně odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám