Hlavní obsah

ODS balancuje na hranici vstupu do Sněmovny

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální předvolební průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi necelé dva týdny před volbami ukázal, že tradiční česká pravice míří k drtivé porážce. Občanské demokraty by podle šetření volilo jen 6,5 procenta lidí, což při statistické odchylce 1,5 procenta znamená, že by tato strana mohla mít problém vůbec se dostat do Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

ODS vyslala do boje o premiérské křeslo aférami nezatíženou Miroslavu Němcovou.

Článek

Strany bývalé vládní koalice TOP 09 a ODS by podle průzkumu dostaly 11 a 6,5 procenta a daly by dohromady pouze asi 41 mandátů, tedy méně než polovinu křesel z 92, jež měly na konci minulého období.

ODS, která před třemi lety získala dvacet procent hlasů, nyní ztratila třetinu příznivců. Dokonce bude mít problémy vůbec se do Sněmovny dostat: její aktuální voličská podpora při statistické chybě 1,5 procenta znamená, že dříve nejsilnější pravicová strana už balancuje na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu podle TNS Aisa

Podle politologa Tomáše Lebedy lze propad pravice čekat. „Máme vlekoucí ekonomickou krizi a sedm let pravicových vlád, které nebyly příliš populární. Za těchto okolností je logické, že by pravice měla prohrát,“ řekl Lebeda Právu.

Babiše velebil žokej Váňa

ODS by podle něj drtivá porážka mohla pomoci. „Potřebuje si sáhnout na dno, aby ji opustili ti, pro které strana představovala jen výtah k moci a převodní páku k ekonomickým a byznysovým aktivitám. Je to šance na nový začátek,“ řekl Lebeda.

S klesajícími preferencemi pravicových stran přichází i odliv známých osobností, které je dříve podporovaly, směrem k „černému koni voleb“, hnutí ANO: příkladem může být nedělní vyjádření žokeje Josefa Váni po dostihu Velká pardubická, kterou skončil nešťastně pádem z koně. Ale po dostihu otevřeně podpořil Babiše.

„Kdyby volby vyhrál pan Babiš, aby ten sajrajt, co tady přetrvává, dal do pořádku, tak bych byl hrozně rád. To by se mi splnilo třetí přání v tomhle roce,“ řekl Váňa České televizi.

Žokej ještě v minulých volbách neúspěšně kandidoval do Sněmovny za TOP 09 a v roce 2008 zkoušel štěstí v krajských volbách na kandidátce lidovců.

Na Váňova slova zareagoval volební lídr TOP 09 ve Zlínském kraji Petr Gazdík. „Přiznám se, že tomu nerozumím. Možná je stejně pomýlený, jako mnoho lidí, co v panu Babišovi vidí naději na rychlou změnu. Budou zklamáni, protože změny přicházejí velmi pomalu,“ řekl Právu.

TOP 09 doplácí na aféry ODS

Strana TOP 09 podle něj doplácí na aféry bývalé vlády, zejména ODS. „Naše preference jsou celkem stabilní. Průzkumy ukazují, že občané chtějí rychlá řešení. Dají důvěru rozkládající se ČSSD, ve které spolu její kandidáti bojují, a hnutí ANO, která sice nabízí bohulibé cíle, ale neříká už, jak jich dosáhne,“ míní Gazdík.

K Babišovi utíkají voliči ODS a také bývalí voliči Věcí veřejných. „Evidujeme silný odliv části voličů ODS a Věcí veřejných směrem k hnutí ANO 2011,“ komentoval pro televizi nálady voličů ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

Pevně rozhodnutých je totiž jen 38 procent lidí, kteří se k volbám chystají. Odhodlání jít k urnám vyjádřilo 77 procent dotázaných. Před třemi lety přišlo k volbám 63 procent oprávněných voličů.

Vláda jen pro ČSSD

Volební model naznačil, že by s podporou ve Sněmovně mohla vládnout pouze soc. dem. A to buď s tolerancí komunistů, nebo Babiše, kterého však ČSSD jako partnera pro jednání vytrvale odmítá. Podle odhadu by v obou případech měla vláda podporu zhruba 108 mandátů ve Sněmovně.

Jiná většinová konstelace podle průzkumu už možná není. Lidovci by se do dolní komory s šesti procenty sice vrátili, ale s nízkým ziskem mandátů (odhadem 13), stejně jako pětiprocentní hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury (asi pět křesel) by vznik vlády ovlivnit nemohli. A zemanovci by se 4,5 procenta zůstali za branami.

Volby by vyhrála ČSSD s 28,5 procenta hlasů a mohla by získat přibližně 75 mandátů, tedy asi o třetinu víc než v minulém období.

ANO a KSČM by dosáhly shodně 12,5 procenta a tedy přibližně po 33 mandátech. Komunistům se během týdne od minulého průzkumu podařilo dohnat manko, neboť na přelomu září a října za Babišem o dva procentní body zaostávali.

Hlasy ze soucitu

Šéf senátního klubu ODS a člen grémia strany Jaroslav Kubera Právu v nadsázce řekl, že je z průzkumu nadšený. „Je to jediné, co naše voliče může zvednout ze židlí, a říct: takhle tedy ne. Nejhorší, co může stranu před volbami potkat, jsou vysoké preference. Čím dál tím víc se od našich voličů ozývají hlasy, že ODS je sice neskutečně štve, ale když vidí, co se na nás řítí, tak nám musí pomoci,“ sdělil Právu Kubera.

Politolog Lebeda dává jeho slovům za pravdu. „Existují teorie, které toto potvrzují. Pokud voliči cítí, že je strana na tom hůř, tak jí dají hlasy. Otázkou je, jestli si budou myslet, že je ODS na tom tak špatně, aby si jejich hlasy zasloužila,“ řekl Právu.

Pravicový volič podle Lebedy zatím váhá. „Má problém s tím, koho bude volit, ale nakonec se nějak rozhodne − jestli dá hlasy TOP 09, ODS, lidovcům, nebo i ANO, to se ukáže opravdu až po volbách. Váhaví voliči ale do volebního modelu nejsou započítáni, a to nakonec může být naděje pro pravicové strany, že ta porážka nebude tak drtivá,“ myslí si Lebeda.

Pokud voliči cítí, že je strana na tom hůř, tak jí dají hlasy. Otázkou je, jestli si budou myslet, že je ODS na tom tak špatně, aby si jejich hlasy zasloužila
Tomáš Lebeda, politolog

ODS podle posledních průzkumů ztrácí i v hlavním městě, které bylo dříve její baštou. První porážku v Praze ODS utrpěla v komunálních volbách na podzim 2010, které vyhrála TOP 09.

ODS proto vyrazila v Praze s kampaní „Mirka na premiérku“, která se opírá o osobnost místopředsedkyně Miroslavy Němcové. Za tu by se v dalších dnech mělo postavit několik osobností veřejného života, které minulý pátek společně s Němcovou poobědvaly v pražské kavárně Louvre: jde například o herečku Ivu Janžurovou, herce Michala Pavlatu či psychiatra Cyrila Höschla.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jaroslav Kubera (ODS)

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Reklama

Výběr článků

Načítám