Hlavní obsah

Odchod z Afghánistánu podle bývalého šéfa Mossadu dopadne na celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stažení amerických a spojeneckých sil z Afghánistánu bude mít velký dopad nejen na region, ale i na celý svět. Hnutí Tálibán již nyní události prezentuje jako vítězství teroristické organizace nad americkými silami, a může tak inspirovat další teroristy, řekl při pátečním představení Centra pro výzkum terorismu (CVT) novinářům bývalý ředitel izraelské rozvědky Mossad Danny Jatom.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý ředitel izraelského Mosadu Dani Jatom zahájil v pátek 10. září 2021 v Praze činnost Centra pro výzkum terorismu (CVT). Vpravo ředitel a zakladatel CVT David Bohbot,

Článek

Centrum bude fungovat jako nevládní a neziskový think-tank, v příštím půlroce plánuje v Praze uspořádat konferenci světových odborníků na téma terorismu.

„Stažení amerických jednotek z Afghánistánu bude mít velký dopad na celý svět, nejen region. Tálibán již začal šířit narativ o vítězství fundamentalistické teroristické organizace nad americkými silami,” podotkl Jatom, který řídil Mossad v letech 1996 až 1998. Vývoj v zemi bude působit jako inspirace pro mnohé teroristické organizace všude po světě, varoval. Al-Káida podle něj díky tomu může znovu zvažovat velké útoky po světě.

Demokratický svět by měl podle Jatoma chápat, že s terorismem je nutné bojovat mimo území Spojených států, Izraele a dalších států. „Je potřeba to dělat co nejdál od nás, tam, odkud teror pochází. Teroristé používají sofistikované metody proti nám a my musíme být o krok napřed,” doplnil.

Vývoj v Afghánistánu podpořil extremisty v Británii, varuje šéf MI5

Evropa

Jatom bude v CVT působit jako prezident sboru poradců, ve kterém ho doplnili další izraelští odborníci či bývalý velvyslanec v Rusku a ministr obrany Miroslav Kostelka. „Jsme připraveni spolupracovat se všemi institucemi, které se zabývají protiteroristickou obranou a otázkami. Doufáme ve spolupráci i z jejich strany,” řekl.

Centrum vzniklo symbolicky před 20. výročím teroristických útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku, jeho zakladatelem a ředitelem je bezpečnostní expert izraelského původu David Bohbot. „Jedná se o první výzkumné pracoviště svého druhu v ČR, které navazuje na dlouholetou spolupráci svého zakladatele s řadou zahraničních profesionálů z oblasti boje proti terorismu,” uvedlo CVT.

V USA jsou i afghánské dětské nevěsty. Aby unikly Tálibánu, zoufalé rodiny je provdaly

Amerika

Bohbot je osmičkou středočeské kandidátky uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci a je stínovým ministrem vnitra tohoto subjektu. „Na tuto instituci to žádný vliv nemá,” řekl novinářům. Politické názory do činnosti centra nezasáhnou, doplnil. CVT si klade za cíl přispět ke zvýšení obecného povědomí o charakteru teroristických hrozeb a na základě spolupráce s osobnostmi z organizací, které se s metodami teroristů setkávají v praxi, přiblížit Čechům možnosti efektivní prevence.

Reklama

Výběr článků

Načítám