Hlavní obsah

Odborníci demonstrovali za zachování pražských stavebních předpisů

– Praha
Právo, trj

Před pražským magistrátem se ve čtvrtek konala demonstrace za zachování Pražských stavebních předpisů (PSP). Část z až 150 účastníků se pak přesunula dovnitř do budovy na právě probíhající jednání pražských zastupitelů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Demonstrace na podporu Pražských stavebních předpisů

Článek

Demonstraci uspořádala odborná veřejnost, především architekti, pedagogové a jejich posluchači, kteří nesouhlasí s postupem ministerstva pro místní rozvoj.

Právník a odborník na dějiny architektury a urbanismu Jiří Plos řekl, že Praha může rozhodnutí ministerstva Karly Šlechtové (za ANO) odmítnout.

Pak by se podle něho ministerstvo muselo obrátit, jak už Právo informovalo, na Ústavní soud, a to ve třiceti dnech. Soud by pak o sporu v dalších 30 dnech musel rozhodnout, přičemž Praha má naději na úspěch. Ministerstvo totiž stanovilo, že platit bude dřívější norma, obecně technické požadavky na výstavbu ze 70. let 20. století, ta však podle architektů už neodpovídá stavebnímu zákonu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Není to demonstrace proti, je to demonstrace pro,“ upozornil architekt Petr Hlaváček a sklidil potlesk. Podle architekta Jaroslava Zimy mají politici především pečovat o veřejný zájem. „PSP ho pro mě naplňují, říkají, jak se máme k městu chovat,“ uvedl Zima.

Foto: Petr Janiš, Právo

Demonstranti v jednacím sále magistrátu

Demonstrovat máte před ministerstvem, doporučil Stropnický

Na Praze nyní je, jaký postup vůči rozhodnutí zvolí. Radní sice o věci ještě nejednali, náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) ale demonstrantům řekl, že návrh postupu předloží příští nebo další týden. Stropnický označil předpisy za inovativní a přínosné, podle něho by mohla vzniknout relativně jednoduchá, technická novela PSP, na niž ministerstvo vyměřilo lhůtu.

Stropnický také uvedl, že magistrát není správným místem pro protest. „Dům, před kterým se má demonstrovat, je o několik stovek metrů vedle, je to ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvedl Stropnický a lidé mu rovněž tleskali. Úřad Karly Šlechtové sídlí na Staroměstském náměstí, magistrát na sousedním náměstí Mariánském na Starém Městě pražském.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám