Hlavní obsah

Od zemanovců zaznívají hlasy po vyloučení kritičky Portové

Právo, jov

Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ) se snaží před volbami dokázat, že táhne za jeden provaz. Na svých webových stránkách uveřejnila přes čtyřicet usnesení stranických organizací z celé země, ve kterých jsou odsouzeny výroky místopředsedkyně SPOZ Dity Portové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně SPOZ Dita Portová

Článek

Především však v řadě z nich zaznívá požadavek, aby byla Portová z řad zemanovců vyloučena. Vedení strany ovšem k takovému řešení nyní nechce sáhnout. Portová kritizovala masívní zásahy předsednictva do některých kandidátek, sama byla stažena jako lídr Plzeňského kraje.

„Její jednání je dle našeho názoru neslučitelné s členstvím v naší straně. Víme, o čem mluvíme, neboť i my jsme prošli podobným obdobím, kdy někteří členové SPOZ v našem kraji šli proti vlastní straně. Dnes proto víme, že v takovém případě se nerozhodnost nevyplácí,“ uvedl za královéhradeckou organizaci strany její šéf Zdeněk Podal.

Vyjádřením poukázal na fakt, že v regionu byl z řad zemanovců vyloučen mj. senátor Vladimír Dryml. Ten v pátečním prohlášení uvedl, že podle oslovených právníků je vyloučení neplatné. Dryml proto vyzval vedení SPOZ, aby z toho vyvodilo důsledky.

Do Portové se pustili i členové místní organizace v Hořicích. „Z naší organizace zní jasný apel, abychom stranu očistili od podobných lidí,“ uvedli.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Podobně se vyjádřili členové SPOZ z Uherského Hradiště. Soudí, že Portová svými prohlášeními zemanovce poškozuje.

„Domníváme se, že jedinou možnou variantou, jak paní Portové ukázat, jak si její práce ceníme, je její okamžité vyloučení,“ napsali.

Zemanovci z Brna-Starého Lískovce pak požádali o „exemplární řešení“. Vyloučení požaduje mj. i SPOZ z Pelhřimova.

Kruliš: Není to na programu

O osudu Portové se mělo rozhodnout už na jednání celorepublikového vedení zemanovců na konci září.

Nakonec se ale o vyloučení místopředsedkyně SPOZ vůbec nerozhodovalo. Krátce nato vypukla další mediální přestřelka mezi kancléřem a zlínským volebním lídrem Vratislavem Mynářem a Portovou. Padla dokonce obvinění ze lži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Vedení zemanovců ale zatím nemá v úmyslu Portovou ze strany vyloučit. „Určitě to není na programu plánovaného předsednictva,“ řekl Právu místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš. Další z členů vedení, který si nepřál být jmenován, uvedl, že zemanovci nechtějí vyloučením zbytečně nahrát Portové na smeč.

Táhneme za jeden provaz

Centrála zemanovců se nyní snaží uveřejňováním rezolucí dokázat, že SPOZ je jednotná.

Související témata

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Senátor Vladimír Dryml na páteční tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář byl hostem politické debaty ČT Otázky Václava Moravce.

„Místním organizacím SPOZ není situace ve straně lhostejná. Negativní publicita ničí jejich dlouholetou práci. Přinášíme vyjádření předsedů a členů místních organizací k aktuální situaci. Jsme strana, která táhne za jeden provaz,“ uvádí na svém webu v jakémsi „úvodníku“ ke zveřejněným usnesením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám