Hlavní obsah

Na kandidátky si stěžují neúspěšní, tvrdí Zeman k rošádám SPOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman vidí za spory uvnitř SPOZ snahu těch, kteří se nedostali na stranické kandidátky. Zeman, jenž je čestným předsedou strany, to řekl v reakci na otevřený dopis místopředsedkyně Dity Portové, která zásahy do kandidátek kritizovala a sama byla v Plzeňském kraji vyškrtnuta.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Beru na vědomí, že před každými volbami probíhá soutěž o místo na kandidátce, a pouze pochybuji o těch, kteří v této soutěži neuspěli a kteří medializují svůj neúspěch tímto způsobem," řekl na Hradě novinářům Zeman.

"Je dobré se podívat, kdo z neúspěšných kandidátů kandidoval již v minulých volbách, například v krajských, a kolik v těchto volbách dostal preferenčních hlasů," uvedl dále Zeman. Portová v krajských volbách loni kandidovala na druhém místě listiny SPOZ. Strana se však nedostala do zastupitelstva Plzeňského kraje, když získala 3,4 procenta hlasů.

SPOZ v Plzeňském kraji
V Plzeňském kraji ale zemanovci dosáhli pátého nejlepšího výsledku mezi kraji z celé ČR, celorepublikově měla SPOZ při krajských volbách 3,08 procenta hlasů. Portovou na druhém místě díky preferenčním hlasům přeskočili tři kandidáti, dva z nich s přehledem předstihli i tehdejšího lídra. Nejvíce preferenčních hlasů ze SPOZ dostala loni v krajských volbách v Plzeňském kraji lékařka Věra Pavlíčková. Ta byla také na kandidátce SPOZ, kterou pro předčasné parlamentní volby sestavila krajská konference strany. Po zásahu vedení zemanovců ale byla Pavlíčková údajně rovněž vyškrtnuta.

Portová se v otevřeném dopise adresovaném hlavě státu ohradila proti změnám na kandidátních listinách zemanovců. Místopředsedkyně strany byla nejprve odsunuta z prvního na čtvrté místo kandidátky poté, co se postavila za lobbistu Miroslava Šloufa, který chtěl v Praze proti vůli republikového předsednictva kandidovat z prvního místa.

Později byla podle svých slov z listiny zcela vyškrtnuta. Jaká byla nakonec podána kandidátka strany v Plzeňském kraji, Portová oficiálně neví, řekla v pondělí. Podle jejích informací vedení strany vyškrtalo 14 z 20 jmen a dosadilo nové lidi. Některé z nich prý ani krajské vedení strany nezná. Kromě Portové jsou údajně mezi vyškrtnutými kandidáty i oba místopředsedové krajské organizace.

Zeman: Do vnitřních záležitostí stran nezasahuji

Zeman řekl, že do vnitřních záležitostí politických stran nezasahuje. Strana jeho podobiznu a výrok využívá v předvolební kampani.

Podle informací médií má ale rozhodující slovo ve SPOZ stále prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který po nástupu na Hrad už není předsedou strany, ale jen šéfem zlínské organizace. Předsednictvo strany se k tahanicím kolem kandidátních listin nevyjadřuje.

Rozkol v SPOZ způsobila kandidatura kontroverzního lobbisty Šloufa, kterého pražská organizace postavila do čela kandidátní listiny a odkud byl následně odstraněn.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku zleva Jozef Regec, Zdeněk Štengl, Vratislav Mynář a Marian Keremický.

Šlouf nyní uvažuje o odchodu ze strany. Ve volbách podle prohlášení v médiích nechce dát hlas nikomu z pražských zemanovců. Údajně prý bude hlasovat v Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám