Hlavní obsah

Od září by mohl být normální stav, naznačili ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by mělo Česko kolektivní imunity proti koronaviru dosáhnout v září. S tím by pak mohla skončit většina vládních opatření. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by zůstalo pouze omezení vnitřních sálů, a to na 80 procent.

Foto: Profimedia.cz

Od září by mohl být v Česku normální stav, zaznělo na úterním jednání zdravotního výboru ve Sněmovně.

Článek

„Říká se, že 70 procentní proočkovanost by měla stačit ke kolektivní imunitě. V poslední době se ale více razí 80 procent,” sdělil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na zdravotním výboru ve Sněmovně.

Podle hlavní hygieničky bychom toho mohli dosáhnout v září, kdy by mělo být naočkováno minimálně 60 procent lidí, možná až 70 procent, což na kolektivní imunitu bude stačit.

„Září je náš cíl. Máme tam stanovený ale i další limit, což je pod 25 onemocnění za posledních 14 dní na sto tisíc obyvatel. To je zhruba 12 či 13 nakažených za týden,” sdělila. Toto číslo je nyní v Česku 82.

Vysoké školy se otevřou 24. května, oznámil Arenberger

Domácí

„Od 1. září, pokud to klesne pod 15, tak už je to  bez omezení. To, kdy bude normální stav, má tuto konkrétní podobu,” popsal vládní plán ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Podle něj by ale zůstalo omezení vnitřních sálů, ty by mohly naplnit kapacitu pouze z 80 procent.

„Zvažujeme každý krok. Snažíme se, aby se nám epidemiologická situace nerozhodila,” dodala Svrčinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám