Hlavní obsah

Od středy se PES počítá jinak. Bude víc odpovídat realitě

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Protiepidemický index PES se od středy začne počítat jinak. Už nebude zohledňovat procento nově odhalených nakažených, které je zkresleno plošným antigenním testováním. Nově by naopak měl započítat více dat z nemocnic. Šéf resortu Jan Blatný (za ANO) původně změnu metodiky avizoval k začátku roku, rozhodl se ale změny nejprve představit vládě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Současný protiepidemický systém PES a jeho index rizika nemusí vždy svými hodnotami odrážet realitu. Může za to například plošné antigenní testování, které začalo v půli prosince a o které je v Česku enormní zájem.

Tím, jak se daří díky testování odhalovat pozitivní případy, roste tzv. pozitivita testů i reprodukční číslo, což způsobuje neúměrné navyšování indexu rizika a statistiky mohou být oproti realitě částečně zkresleny.

Od ledna se změní PES, důležitá budou trochu jiná data

Domácí

Proto ministr před Vánocemi ohlásil změnu metodiky a výpočtu rizikového skóre tak, aby PES více odpovídal reálné situaci. Rostoucí počty nakažených, které odhalí plošné testování, totiž podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) automaticky nemusejí avizovat zahlcení zdravotního systému.

„Při stávajícím výpočtu to (počty nově odhalených nakažených) enormně zvyšuje rizikové skóre a reálné riziko tomu neodpovídá. Nutilo by nás to provádět restriktivní opatření, která by nemusela být potřeba, když budeme vidět, že v nemocnicích se nic neděje,” vysvětlil důvody změn v prosinci Blatný. Změnu avizoval k začátku roku.

Nový pes od středy 6. ledna

„V tuto chvíli se PES ještě nepočítá podle nové metodiky. Podmínkou pana ministra bylo, že to v pondělí představí na vládě, a předpokládám, že to bude přijato. Po odborné stránce i ze strany Centrálního řídícího týmu je to schváleno,” sdělil Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Blatný před Vánocemi předestřel, že do výpočtu rizikového skóre se nebudou už započítávat parametr pozitivity testů a s velkou pravděpodobností ho nahradí více vypovídající parametry týkající se zatížení nemocnic.

Právě data o počtech hospitalizovaných a nakažených, kteří míří do nemocnic s těžším průběhem, totiž více odrážejí stav epidemie a indikují hrozbu kolapsu zdravotnického systému, čemuž se vláda snaží po celou dobu epidemie zabránit.

Dušek: Pokles indexu rizika i čísla R je zkreslený. Po Vánocích čísla porostou

Domácí

Změnu metodiky a s ní související podrobnosti by měl ministr podle Duška představit na úterní tiskové konferenci. „Následně to bude už od 6. ledna rutinně počítáno a zveřejněno,” doplnil šéf zdravotnických statistiků.

Dušek ale již dříve ubezpečil, že data o pozitivitě a počtu provedených testů v jednotlivých dnech budou nadále denně zveřejňována. „O ta čísla nikdo nepřijde, ale nebudeme je spojovat,” řekl na konci prosince.

Covidem se v Česku nakazilo už přes tři čtvrtě milionu lidí. V pondělí testy potvrdily 12 860 nových případů, tedy téměř o 2000 více než před týdnem. Rizikový index protiepidemického systému PES odpovídá již sedmý den nejpřísnějšímu, pátém stupni pohotovosti. Zavřená je tak většina obchodů a služeb. Platí noční zákaz vycházení i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám