Hlavní obsah

Od pondělí začíná očkování čtvrtou dávkou. Pro zájemce od 18 let

Aktualizováno

Od pondělí začne očkování čtvrtou, posilovací dávkou proti covidu, oznámilo v pátek ministerstvo zdravotnictví. Určeno bude nakonec všem zájemců starším 18 let, kteří mají od posledního očkování alespoň 4 měsíce.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro čtvrtou dávku mohou lidé přijít do očkovacích center a do některých nemocnic, později také k praktickým lékařům. K dispozici bude vakcína Pfizer nebo Moderna.

Zatím můžou lidé přijít na čtvrtou dávku bez registrace, rezervační systém spustí ministerstvo 15. srpna.

„Očkování je nejlepším preventivním krokem proti vážnému průběhu, hospitalizaci či úmrtí. Situace je nyní zcela pod kontrolou, jsme připraveni. Jakékoliv změny, které by byly, budeme včas reflektovat, protože vycházíme z toho, co se děje v okolních státech. Tentokrát postupujeme daleko více v koordinaci s dalšími státy," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09).

Subvarianta koronaviru kentaur se šíří hrozivě rychle

Evropa

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je nicméně potřeba ostražitost před podzimem, kdy nastává období respiračních onemocnění, tedy i covidu. Aktuálně šířící se varianta je podle něj dokáže významně obcházet imunitu získanou proděláním i očkováním. Současné nárůsty případů nákazy podle Duška budou trvat asi ještě dva týdny, poté by měly začít zase mírně klesat.

Vakcíny na covid zatím vyšly na 19 miliard korun

Domácí

Nakažených přibývá i přes menší počty testů. Laboratoře ve čtvrtek potvrdily covid u 1711 lidí. V nemocnicích je poprvé od května přes 400 osob. Počet pacientů ve vážném stavu se ale nezvyšuje.

Chystá se i kampaň 

Náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti) doporučil nechat se naočkovat posilující dávkou ještě před začátkem podzimu. Lidé si budou moci vakcínu nechat aplikovat ve více než 50 „walk-in” očkovacích místech, u praktických lékařů či nemocnicích. Seznam všech míst je dostupný na webu ocko.uzis.cz.

„Od 15.srpna očekáváme spuštění centrálního rezervačního systému, tak abychom na podzim byli schopni přeočkovat 2,5 až 3 miliony osob, což je počet, který očekáváme,” uvedl Pavlovic.

Ve stejné době má být spuštěna také očkovací kampaň, která má prý vysvětlovat výhody očkování. Zaměřená bude nejen na covid, ale také na  chřipku.

Válek také řekl, že by chtěl jednat se zdravotními pojišťovnami o proplácení PCR testů na covid i pro příznakové pacienty, kteří nemají doporučení od lékaře. Aktuálně pojišťovny totiž hradí pouze testy, na které člověka pošle doktor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám