Hlavní obsah

Očkovaný onemocněl v Česku jihoafrickou variantou koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se objevil první pacient infikovaný jihoafrickou variantou koronaviru, který onemocněl po dvou dávkách vakcíny. Informoval o tom Marián Hajdúch z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrum k očkování používá látku Pfizer/BioNTech.

Článek

„U nás je první plně očkovaná osoba infikovaná JAR variantou koronaviru. Zatím středně těžký průběh, není to senior,“ tweetoval Marián Hajdúch.

„Není to znepokojivé, dalo se to očekávat. Situaci je ale třeba důsledně sledovat, nejlépe sekvenováním viru u lidí, kteří onemocněli po očkování nebo dříve prodělané infekci,“ řekl Právu Hajdúch.

„Je třeba co nejdříve zachytit a dostat pod kontrolu virové varianty s potenciálem uniknout kontrole navozené imunitní odpovědi,“ dodal.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka se nejedná o nic překvapivého. „Může se to stát i u stávající varianty koronaviru. Sto procent lidí nikdy nezíská ochranu i přesto, že dostali řádnou vakcínu,“ řekl Právu Chlíbek. „V ČR je už zhruba 0,5 % lidí, co onemocněli i po druhé dávce vakcíny,“ dodal.

Na Děčínsku nejde o děsivou brazilskou mutaci covidu-19

Koronavirus

„U tohoto případu těžko říct, jestli se infekce objevila právě proto, že se jedná o jihoafrickou mutaci. Víme a bojíme se toho, že na nové varianty jsou vakcíny méně účinné. Proto musíme hlídat, aby se tyto mutace u nás příliš nerozšířily, jinak by muselo dojít ke změně očkovací látky,“ dodal Chlíbek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám