Hlavní obsah

Očkování zabírá. Počty nakažených zdravotníků a sociálních pracovníků klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v tuzemských nemocnicích není v posledních týdnech dobrá, kapacity lůžek intenzivní péče se blíží vyčerpání a zdravotníci jsou vyčerpaní. Počty nakažených lékařů ale v poslední době setrvale klesají, zásluhu na tom má očkování.

Článek

„Nyní registrujeme 2791 nakažených zdravotníků. V polovině ledna bylo přitom v databázi šest až sedm tisíc nakažených pracovníků ve zdravotnických zařízeních. Jde o důsledek postupujícího očkování, klesající trend totiž nastal po jeho začátku,” sdělil Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Celkem se s onemocněním covid-19 podle dat platných k úterý 23. února potýkalo 302 lékařů, 1270 sester a 1219 ostatních zdravotnických pracovníků. Z celkového počtu 2791 připadá podle Duška zhruba 105 zdravotníků na pracovníky obsluhující lůžka akutní péče.

„Proočkovanost lékařů v akutní lůžkové péči již dosahuje 70 procent a je zde také vidět, že počty nákaz zde velmi prudce klesají,” upřesnil šéf zdravotnických statistiků.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

Ačkoliv počty zdravotníků s mírnými výkyvy klesají, nedostatek personálu v nemocnicích je stále velkým problémem. I přestože je v Brně připravena polní nemocnice, stát o její aktivaci zatím neuvažuje a hodlá covidové pacienty z nemocnic, kde je situace kritická, převážet v případě potřeby například do Německa. Podle úterního vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého spuštění nemocnice brání právě nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Nejvíce nakažených v problémových regionech

Situace se liší taktéž kraj od kraje. Nejvíce nakažených zdravotníků je v regionech, kde nemocnice v důsledku masivního šíření koronaviru čelí obrovského tlaku a naráží na své kapacity.

S největší počtem nemocných zdravotnických pracovníků se v přepočtu na 100 tisíc obyvatel potýká Plzeňský kraj (48,3), Karlovarský kraj (39,7) a Královehradecký kraj (39,2). Ve všech těchto regionech se kapacity nemocnic blíží stropu, nákaza se šíří nejrychleji a nejvíce žádají o převoz pacientů do jiných krajů. Vysoký počet má i Praha (37,9), zde ale situace není tak kritická, jako ve vyjmenovaných krajích.

Klesají počty nákaz i v sociálních zařízeních

Klesající trend nákazy je patrný i u pracovníků v sociálních zařízeních, kde často pobývají nejrizikovější skupiny obyvatel, zejména senioři.

Zatímco na podzim, kdy byla situace v domovech nejhorší a nákaza se výrazně šířila mezi klienty i zaměstnanci sociálních zařízení, bylo evidováno více než 3000 případů nákazy tamních pracovníků, nyní je celkový počet zhruba 470.

Co se týče sedmidenního klouzavého průměru, tak i ten ukazuje, že počty klesají. „Po 5. lednu došlo k dočasnému nárůstu počtů nakažených pracovníků, ale po 15. lednu tento trend ustal a počty nákaz setrvale klesají až do současnosti,” uvedl Dušek.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

I zde je možné tento trend dát do souvislosti s očkováním, které bylo spuštěno na začátku roku. Jako první se totiž očkovali kromě zdravotníků také pracovníci sociálních zařízení a tamní klienti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám