Hlavní obsah

Očkování v Česku zrychluje. Za většinou Evropy i světa však stále zaostáváme

Tempo očkování proti onemocnění covid-19 v České republice zrychluje, od neděle se vyočkovalo zhruba 50 tisíc dávek, celkem od startu na konci prosince loňského roku pak 702 tisíc. I přesto ale Česko patří v přepočtu na 100 tisíc obyvatel mezi nejhorší v Evropě a podprůměrně si vede i v celosvětovém měřítku.

Článek

Z dat ministerstva zdravotnictví platných k 2. březnu vyplývá, že doposud se od 27. prosince, kdy očkování proti covid-19 v tuzemsku odstartovalo, vyočkovalo 702 tisíc dávek vakcín. Prvních dávek se vyočkovalo 455 tisíc, druhých 246 tisíc.

Drtivá většina vyočkovaných dávek je od společností Pfizer/BioNTech (626 920), následuje americká Moderna (39 442) a oxfordská AstraZeneca (35 661).

Pomalu, ale jistě

Sedmidenní průměr vykázaných očkování za den se k 2. březnu v Česku vyhoupl na zhruba 16 356 dávek. V absolutních číslech dostalo vakcínu v úterý 25 084 lidí, což je o přibližně 2500 dávek víc, než se vykázalo ve čtvrtek 25. února, který byl zatím rekordní.

Určitý nárůst je patrný i z křivky, která zohledňuje po dnech kumulativní nárůsty vyočkovaných dávek vakcín. Čísla týkající se počtu prvních dávek rostou rychleji než ta zohledňující počty těch druhých a zároveň finálních dávek.

Zatímco počty vyočkovaných prvních dávek se od neděle zvyšují o přibližně 15 až 20 tisíc za den, tempo očkování druhými dávkami se zvyšuje jen o tři tisíce za den.

Lze očekávat, že tempo očkování se v České republice bude zrychlovat s většími dodávkami vakcín, které byly v uplynulých týdnech kvůli nedostatku výrobních kapacit jednotlivých výrobců pokráceny a tuzemsko se tak potýkalo s menším množstvím dávek, než původně počítalo.

Česko mezi pěti nejhoršími

Mezi premianty se v Evropě řadí Velká Británie, kde již dostalo 31 procent občanů alespoň první dávku vakcíny proti covidu. Je na místě ale uvést, že Velká Británie již není součástí Evropské unie, a tudíž není vázaná na centrální nákupy a dodávky od Evropské komise, díky tomu může očkovat rychleji.

Očkovaný miliardář Sehnal odjel do zahraničí. Letňany chtějí jeho rezignaci

Domácí

Hned v závěsu je Srbsko, které o přijetí do EU dlouhodobě usiluje. To ale očkuje kromě Pfizeru ve velkém i v Evropě neschváleným ruským Sputnikem V či čínskou vakcínou Sinopharm.

Česko se svými 6,56 procenty alespoň jednou dávkou naočkovaných lidí patří v rámci Evropské unie mezi pět nejhorších zemí. Na chvostu EU jsou společně s ním také Nizozemsko (5,75 %), Chorvatsko (5,24 %), Lotyšsko (3,45 %) a Bulharsko (3,22 %).

Například sousední Německo i Rakousko mají v přepočtu z každé stovky obyvatel naočkováno necelých osm lidí. Polsko téměř devět, srovnatelně je na tom i Slovensko. Podobné poměry mají i ve zbylých státech Evropské unie.

Líp si vede i Maroko či Chile

I celosvětově se Česká republika řadí s těmito čísly spíše k podprůměru. Žebříčku vévodí Izrael, který má naočkováno téměř 92 obyvatel ze sta. Více než polovina lidí dostala vakcínu i ve Spojených arabských emirátech. Následují pak státy jako Velká Británie, USA, Srbsko či Chile.

Před Českem se v celosvětovém žebříčku umístilo například i Maroko, Turecko či Rumunsko. Za ním pak již zůstávají v počtu očkování na 100 lidí pouze Nizozemsko, Kanada, Brazílie, Čína, Rusko, Saudská arábie, Argentina, Mexiku, Bangladéš, Indie a Indonésie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám