Hlavní obsah

Očkovaní státní zaměstnanci budou mít dva dny volna navíc

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zaměstnanci, kteří se letos nechali očkovat proti covidu, budou mít nárok na dva dny indispozičního volna navíc. Nápad v průběhu týdne prezentoval premiér Andrej Babiš (ANO) a v pátek jej schválil kabinet.

Očkovaní státní zaměstnanci budou mít dva dny volna navícVideo: Novinky

 
Článek

Podle Babiše mají nárok vyčerpat volné dny do konce roku. S odborovými svazy kvůli tomu podepsal dodatek ke kolektivní smlouvě.

Babiš tvrdí, že i velké soukromé firmy zaměstnance motivují, aby se nechali naočkovat. K podobnému zvýhodnění očkovaných zaměstnanců vyzval premiér i kraje a všechny soukromé společnosti.

„Nenašel jsem jiný způsob motivace,” konstatoval Babiš, který tvrdí, že jde o spravedlivý krok. „Tohle bereme jako motivaci, aby se očkovali i další,” dodal.

Dáme očkovaným dva dny volna, slibuje Babiš státním zaměstnancům

Domácí

Babiš odmítl, že by opatření, které poskytne dva dny placeného volna bezmála půl milionu státních zaměstnanců, mělo dopady na státní rozpočet.

Odhad hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy, že opatření připraví ekonomiku o 21 miliard korun, označil za nesmysl. „Není žádný dopad na státní rozpočet,” tvrdí Babiš.

Očkování zásadně snižuje riziko vážného průběhu covidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám