Hlavní obsah

Očkování bude povinné i pro soukromé školky

Právo, Jan Martinek

Povinnost očkování pro předškolní děti bude nově platit i pro soukromé mateřské školky a dětské skupiny. Doteď povinnost očkování musely ze zákona vyžadovat pouze veřejné školky. Rozhodli o tom poslanci při schválení novely zákona o ochraně veřejného zdraví.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Poslanci zároveň schválili, že by pro děti do jednoho roku věku pojišťovny platily vakcínu proti zákeřnému onemocnění meningokokem.

„Chceme, aby byly sjednocené podmínky pro očkování dětí, které jsou přijímané do předškolních zařízení. Stát musí vydat jasný signál, že očkování je potřeba, a že je jedno, jestli je dítě v soukromé, nebo veřejné mateřské škole. Zákon o ochraně veřejného zdraví bude platit pro všechny dětské kolektivy,“ řekl po hlasování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Doplnil, že zákon by neplatil pro děti s trvalou kontraindikací, která by očkování znemožňovala, což by se týkalo například dětí s atopickým ekzémem nebo epilepsií.

V ČR stoupá hrozba černého kašle. Lékaři doporučují přeočkování

Domácí

Sněmovnou také prošel pozměňovací návrh z dílny Pirátů, podle kterého by i neočkované děti mohly jezdit na školy v přírodě. „Ustoupili jsme, u škol v přírodě ta podmínka být nemusí. Jsou to stabilní kolektivy, žáci, co se znají,“ řekl Vojtěch. Naopak u dětských táborů a zotavovacích akcí by mělo být očkování podmínkou.

„Na táborech jsou spolu děti z celé ČR,  probíhají tam různé fyzické aktivity a riziko šíření chorob je vyšší,“ uvedl ministr.

Meningokok zabíjí do 48 hodin

Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, malé děti do jednoho roku by mohly zdarma dostat očkování proti meningokokové infekci. Pozměňovací návrh předložila poslankyně ANO Andrea Brzobohatá, která má sama s útokem meningokoka zkušenost a dodnes má trvalé následky.

„Ta nemoc je strašně zákeřná, přichází jako obyčejná chřipka a i nejzkušenější lékař ji nemusí poznat. Pak už může být pozdě,“ řekla Právu Brzobohatá, které meningokoková infekce změnila život před deseti lety.

U zákeřného meningokoka rozhodují minuty

Zdraví

„Byla jsem na horách, bolela mě hlava, zvracela jsem, na těle se mi objevily fialové skvrny. Tehdy jsem o té nemoci vůbec nevěděla. Kdybych byla informovaná, přivolala bych si lékaře dřív a následky jsem si mohla ušetřit. Do nemocnice v Hradci Králové mě přivezli téměř mrtvou,“ uvedla poslankyně, které lékaři museli amputovat obě nohy a dnes používá bionické protézy.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Andrea Brzobohatá (ANO)

Brzobohatá na plénu uvedla, že hrazené očkování proti meningokoku pro děti podporují i zdravotní pojišťovny. „Pokud to schválíme, budeme čtvrtá země v Evropě,“ řekla poslancům před hlasováním.

„Z mezinárodních ukazatelů vyplývá, že věková skupina dětí do jednoho roku je velmi kritická. Meningokok je tak zákeřný, že i dospělého může usmrtit do 48 hodin,“ uvedla předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková (ANO). „Pro některé rodiny je vakcína drahá, nemohou si ji dovolit,“ doplnila. Cena jedné dávky se pohybuje v řádu tisíců.

Podle původního návrhu by se děti mohly zdarma očkovat do půl roku, poslanci lhůtu rozšířili na jeden rok. „Musíme očkovat pouze zdravé děti a stačí, že dítěti poroste zoubek, bude mít teplotu a očkovat se nemůže. Prodloužením lhůty zvyšujeme jeho šance na očkování,“ řekla Adámková.

Reklama

Výběr článků

Načítám