Hlavní obsah

Obvinění v kauze Nagyová mohou být venku z vazby do půlky srpna

Novinky, jas
Aktualizováno

Olomoucký vrchní státní žalobce Ivo Ištvan ve čtvrtek uvedl, že do poloviny srpna by měli být vyslechnuti všichni svědkové v kauze spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Potom podle něj nebude důvod, aby obvinění zůstávali ve vazbě. Uvedl to v České televizi.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

Polovina srpna je podle Ištvana pouze přibližným termínem, který je podmíněn hladkým průběhem vyšetřování. Nečas bude vyslechnut v pátek

K žádosti o vydání Nečase Ištvan uvedl, že pozdější termín nijak nesouvisí s Nečasovým koncem v čele kabinetu, ale analyzováním důkazů a vytížeností státního zástupce, který poslal sedm z osmi obviněných do vazby a musel akceptovat zákonné termíny.

Za „odvážnou konstrukcí” Ištvan stojí

Právní názor, na jehož základě státní zastupitelství požádalo o vydání Nečase, označil za „odvážnou právní konstrukci”.

„Naše státní zastupitelství je kritizováno za poměrně odvážnou právní konstrukci. Kdybychom měli takové obavy, tak bychom do tohoto trestního stíhání nemohli jít,” odmítl spekulace, že se čekalo na Nečasovu rezignaci.

Nové důkazy se neobjevily

K žádosti o Nečasovo vydání nevedly žalobce žádné nové skutečnosti, dodal Ištvan, který nechtěl komentovat další kroky ani to, zda budou šetřeny podobné případy z minulosti.

Podle něj lze o korupci v podobných případech hovořit v okamžiku, kdy v souvislosti s obstaráním věci veřejného zájmu dojde k dohodě, v níž nejde o politiku, ale někdo ji využije k osobnímu prospěchu.

V kauze bylo obviněno sedm osob v čele s Janou Nagyovou. Ta skončila ve vazbě stejně jako trojice exposlanců Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, kterým měly být nabídnuty lukrativní posty výměnou za neshození vlády. Vedle nich byl omezen na svobodě i bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček a pracovník rozvědky Jan Pohůnek. Na svobodě je vyšetřován velitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Ti jsou zase zapletení do případu sledování Nečasovy manželky.

Reklama

Související články

Nevím, zač mám být stíhán, diví se Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) nerozumí tomu, z čeho by měl být obviněn. Žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, který se obrátil na předsedkyni Sněmovny...

Výběr článků

Načítám