Hlavní obsah

Obrana mlží o podílu českých firem na izraelských dronech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany se brání kritice, že nakupuje zastaralé izraelské drony Heron 1 za 1,5 miliardy korun a že v této zakázce ignoruje český průmysl. Podle ministerstva Heron 1 zcela vyhovuje armádním požadavkům, tvrdí, že české firmy do zakázky zapojí. Jakým způsobem a kolik ze zakázky zůstane v Česku, ale odmítá říci. Obranu kritizoval v rozhovoru pro pondělní Právo Ladislav Semetkovský, ředitel společnosti Primoco, která vyrábí bezpilotníky.

Foto: IAI

Izraelský dron Heron ve vzduchu

Článek

„Jednání teď začala a jedním z důležitých bodů bude právě míra zapojení českého průmyslu. Samozřejmě se budeme snažit, aby bylo co nejvyšší, ale bylo by netaktické říkat dopředu, jakého výsledku se budeme snažit dosáhnout,“ řekl včera Právu mluvčí obrany Jiří Táborský.

Bylo by netaktické říkat dopředu, jakého výsledku chceme při jednáních dosáhnout
Jiří Táborský, mluvčí obrany

V minulých tendrech nebo při větších nákupech obrana vždy dopředu říkala, kolik chce získat pro české podniky. Například při nákupu BVP bylo podmínkou, že 40 procent z 52miliardové zakázky získají české firmy.

Výrobce českých dronů: Nechápu, proč kupujeme izraelské rachotiny

Domácí

Obrana reaguje na kritiku českého výrobce bezpilotních letadel Primoco. Ředitel Semetkovský se včera obrátil na premiéra Petra Fialu (ODS) se žádostí, aby se zasadil o zapojení českého průmyslu bezpilotních prostředků do nákupu armádních dronů.

V dopise píše, že zvažované zapojení státního podniku LOM Praha do servisu izraelských dronů naráží na skutečnost, že tato státní firma není oprávněná k podpoře životního cyklu bezpilotních letounů a nemá s nimi ani žádné zkušenosti.

„Vážený pane předsedo vlády, chtěli bychom Vás proto požádat o pokyn ministryni obrany (Janě Černochové, pozn. red.), aby neprodleně zahájila jednání s naší společností jako subjektem se státní účastí (s akciemi firmy Primoco se obchoduje na pražské burze, necelé jedno procento loni nakoupila Národní rozvojová banka ČR, pozn. red), který je v ČR jako jediný nadán oprávněními pro provoz, vývoj a výrobu vojenské bezpilotní techniky, ve věci rozsahu průmyslové spolupráce. Paní ministryně totiž není několik měsíců schopná ani odpovědět na naše žádosti a nabídky k jednání,“ uvedl v dopise Semetkovský.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky premiér bude jistě reagovat. „Ale nejprve odpoví firmě Primoco, a pak to bude komentovat do médií,“ řekl Právu Smolka.

Obrana kritiku odmítá. „Cílem ministerstva obrany není někoho zvýhodňovat či naopak. Cílem je pořídit armádě takovou techniku, kterou sama považuje za nejlepší pro plnění svěřených úkolů,“ napsala obrana.

Turecká firma Baykar bude vyrábět drony na Ukrajině

Evropa

Náměstek ministryně pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný Právu řekl, že nemohou upřednostňovat jednu českou firmu. „Je nepřekročitelná podmínka, že izraelský dodavatel bude muset zapojit český průmysl. Jaké české podniky si ale vybere, záleží plně na něm,“ dodal náměstek.

Primárně průzkum

Výběr letounu Heron 1, který se vyrábí od roku 1994, provázejí pochybnosti, protože jde o starší typ, kterých se ostatní armády už zbavují, a i proto, že dron nemá certifikaci pro využití v českém vzdušném prostoru.

Podle ministerstva stroj ale armádě vyhovuje. „Zahájení jednání s izraelskou vládou o pořízení tří bezpilotních letounů Heron 1 vychází z přesné technické specifikace armády, která tento bezpilotní letoun vyhodnotila jako optimální pro své potřeby,“ hájí se obrana.

Bojové drony z Izraele budou stát 1,5 miliardy

Domácí

Firma Primoco na ministerstvo zároveň tlačí, aby pro armádu pořídilo jejich stroje Primoco UAV One 150, protože zefektivní a zlevní výcvik pilotů i samotný armádní průzkum.

Vojáci se tomu nebrání. „Armáda předpokládá, že se společnost se svými schopnostmi v budoucnu zapojí do případné náhrady stávajících bezpilotních prostředků nižší váhové kategorie, které budou nadále působit primárně ve prospěch plnění úkolů průzkumu,“ řekla včera Právu mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Vojáci roky užívají americké drony Scan ­Eagle a Raven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám