Hlavní obsah

Obchvat v Opočně otevřel kraj načerno, po týdnu ho zase zavřeli

Právo, Vladislav Prouza
Opočno

Auta na nezkolaudovaný obchvat kolem Opočna pustil minulé úterý Královéhradecký kraj jako investor dotované stavby za skoro 150 miliónů korun. Motoristé si však mohli dlouho očekávanou novou silnici, nutnou pro optimální fungování průmyslové zóny Solnice-Kvasina, užívat pouhý týden.

Foto: MÚ Dobruška, Právo

Obchvat kolem Opočna

Článek

Stavební úřad v Dobrušce vyzval královéhradecký kraj, jemuž scházelo nutné povolení ke zkušebnímu provozu obchvatu, k ukončení jeho nepovoleného užívaní, což se 18. srpna stalo. „Obchvat bude zavřený, než se vyřeší všechny náležitosti. Jak dlouho, nelze předjímat,“ konstatoval mluvčí dobrušské radnice Leoš Dragúň.

Kraji hrozí podle informací Práva až půlmiliónová pokuta za porušení stavebního zákona. „Pokutu úřad udělit musí. Jiná cesta není,“ řekl odborník na stavební právo.

Obchvat Olbramovic poblíž Čapího hnízda dostal nové stavební povolení

Ekonomika

Obchvat podle tajemníka radnice v Dobrušce Jiřího Šťastného není v současnosti způsobilý k bezpečnému provozu. „Jeho užívání přímo ohrožuje bezpečnost a životy uživatelů. Chybějí základní povolení pro jakékoliv užívání obchvatu,“ tvrdí Šťastný, což podle královéhradeckého hejtmana Jiřího Štěpána ostře kontrastuje s názorem policie.

„Ta proti bezpečnosti provozu obchvatu neměla sebemenší námitky,“ tvrdí Štěpán. „Nedošlo k žádnému bezpečnostnímu riziku,“ doplnil krajský radní Václav Řehoř (ODS). Ten hodlá hnát k odpovědnosti všechny zúčastněné krajské úředníky, aby se podobná, jak řekl hloupá formální chyba, neopakovala.

Zahrádkářka pohořela s žalobou proti obchvatu Plzně

Domácí

„Kraj koncem července žádal o zkušební provoz obchvatu. To stavební úřad v Dobrušce dosud nevydal. Děláme kroky, aby bylo možné co možná nejdříve obnovit zkušební provoz,“ podotkl Řehoř, podle něhož není možné, aby kraj otevíral právně nedotažené stavby.

Auta vjela na opočenský obchvat v době, kdy ještě nebyly vypořádány námitky před konečným verdiktem o kolaudaci. „Paradoxně v den, kdy končila lhůta. Stačilo s otevřením trochu počkat,“ podotkl Dragúň. Jedna z námitek se týkala dopravního značení na obchvatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám