Hlavní obsah

Obamu mají Češi nejradši, Medvěděv je až na desátém místě

Novinky, jim
Aktualizováno

Největší popularitě z hlav cizích států se v Česku podle průzkumu agentury STEM těší americký prezident Barack Obama, který si získal přízeň u více než čtyř pětin populace. Na druhém místě se umístil slovenský prezident Ivan Gašparovič, jehož podpořilo 72 procent lidí. Za ním skončila německá kancléřka Angela Merkelová s 67 procentní přízní.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Přízeň nadpoloviční většiny českých občanů si vysloužili ještě slovenská premiérka Iveta Radičová (60 procent) a papež Benedikt XVI. (58 procent).

Těsně pod hranicí padesáti procent uvízl francouzský prezident Nicolas Sarkozy (49 procent), kterému z odstupu jednoho procentního bodu dýchá na záda rakouský prezident Heinz Fischer.

O pomyslnou osmou a devátou příčku se dělí britský ministerský předseda David Cameron s šéfem evropské komise Josém Manuelem Barrosem, oba získali shodně 46procentní podporu.

Vývoj popularity u některých zahraničních politiků v ČR (v procentech)
Osobnost200820092010
Barack Obama838581
Angela Merkelová646567
Benedict XVI.-5258
José Manuel Barroso485446
Dmitrij Medvěděv293345
Vladimir Putin363643
Silvio Berlusconi363635
Zdroj: STEM

Až desátá a jedenáctá příčka patří vrcholným představitelům Ruska. Prezidenta Dmitrije Medvěděva podpořilo 45 procent dotázaných Čechů, premiéra Vladimíra Putina ještě o dva procentní body méně. Putin posbíral největší počet negativních bodů, nepříznivě jej hodnotilo 54 procent osob.

Polský premiér Donald Tusk dostal jen 41 procent příznivých ohlasů, stejně tolik procent lidí však také uvedlo, že jej nezná, což z něj činí nejméně známou osobnost z těch, které dala agentura respondentům k dispozici.

Suverénně nejhorší reputaci má v Česku kontroverzní premiér Itálie Silvio Berlusconi, jemuž přízeň vyjádřilo 35 procent lidí, a zavrhla jej polovina. Přitom je v ČR poměrně známou osobou, nezná ho jen 15 procent Čechů.

Nejznámějšími osobnostmi jsou v ČR Putin a Benedict XVI., ukázal rovněž průzkum. Zná je 97 procent lidí. O procentní bod méně Čechů zná Obamu. Dobře známými politiky jsou zde také Sarkozy a Medvěděv, které zná 92 procent dotázaných. Slovenského prezidenta pak zná 91 procent, Merkelovou 90. Druhou nejméně známou osobností je v ČR po Tuskovi Cameron (62 procent), třetí příčku v tomto ohledu obsadil Fischer s 64 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám